Adli tatil, ülkemizdeki mahkemelerin ve icra dairelerinin belirli bir süre boyunca yargılama faaliyetlerine ara verdiği bir dönemdir. Bu süre içinde, hakimler, savcılar ve adliye çalışanları dinlenme imkanı bulurken, iş yüklerini de azaltma fırsatı yakalarlar. Adli tatil her yıl 20 Temmuz’da başlar ve 31 Ağustos’ta sona erer. Yeni adli yıl ise Eylül ayında başlar.
Adli tatil sürecinde, belirli dava ve işler yine de görülmek zorundadır. Bu kapsamda şu konular ele alınır: ihtiyati tedbir talepleri, nafaka davaları, soybağı konuları, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri, işçi davaları, ticari defter kayıpları, iflas ve konkordato işleri, keşifler, tahkim hükümlerine göre davalara bakılması, çekişmesiz yargı işleri, aciliyet arz eden dava ve işler gibi. Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görüldüğünde ise, hazır olan tarafın talebi üzerine belirli dava ve işlerin adli tatilden sonraya bırakılması da mümkündür.
Adli tatil kapsamında, yukarıda belirtilen konular dışında kalan dava ve işlerle ilgili dilekçelerin alınması, ilam verilmesi, tebligat işlemleri yapılması, dosyanın başka bir mahkemeye veya Yargıtay’a gönderilmesi gibi işlemler de gerçekleştirilir. Adli tatil süresince, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de benzer uygulamalar geçerlidir.
Adli tatil sürecinde, adli tatile tabi olan dava ve işlerde belirli sürelerin bitmesi tatil zamanına rastladığında, bu süreler adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır. Bu şekilde, adli tatil sürecindeki dava ve işlerin süreçleri de göz önünde bulundurularak düzenlenir ve takip edilir.
Genel olarak adli tatil süreci, yargılama faaliyetlerindeki yoğunluğun azaltılması ve yargı çalışanlarının dinlenmesi için önemli bir fırsat sunar. Belirli işlerin yine de görülmesi ve süreçlerin titizlikle yürütülmesi sağlanarak, adli tatil süreci etkili bir şekilde yönetilir ve adaletin aksamadan işlemesi sağlanır. Bu nedenle, adli tatil süresince yukarıda belirtilen konular başta olmak üzere, ilgili dava ve işlerin titizlikle takip edilmesi ve sonuçlandırılması önem arz eder.