Türk demokrasi tarihinin önemli isimlerinden biri olan Adnan Menderes’in ölüm yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da anılarak geçmişteki etkisi hatırlanıyor. Adnan Menderes, 1899 yılında Aydın’da doğmuş ve 1961 yılında Bursa’da öldürülmüştür. Tam adı Ali Adnan Ertekin Menderes olan siyasetçi ve hukukçu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1950-60 yılları arasında başbakanlık görevini üstlenmiş ve İstiklal Madalyası sahibi olmuştur.
Adnan Menderes’in hükümeti döneminde alınan kararlar tartışmalara yol açmış ve sonuçta 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. Darbe sonrasında Adnan Menderes ve iki bakanı, idam cezasına çarptırılmıştır. Dönemin ABD Başkanı ve diğer dünya liderleri, idamların durdurulması çağrısında bulunmuş ancak sonuç değişmemiştir. Menderes ve bakanları için idam kararı alınmış ve uygulanmıştır. Bu olay, Türk demokrasisi için kara bir leke olarak hatırlanmaktadır. Ancak, 1990 yılında TBMM tarafından çıkarılan yasa ile Menderes ve beraberinde idam edilenlere itibarlarının iade edilmesi, adaletin geciktiği fakat yerini bulduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Adnan Menderes ve üç eski bakanı, Geyikli Olayları nedeniyle CHP’li milletvekillerinin seyahat özgürlüklerini engellemek suçlamasıyla yargılanmıştır. Bu dava sonucunda Menderes ve bakanlar mahkum edilmiştir. Ancak, Menderes’in Türkiye için yaptıkları da unutulmamaktadır. Yabancı sermayeyi teşvik eden yasalar çıkarılmış, tarıma ve sanayiye yatırımlar yapılmış ve ülkede gelişmeler sağlanmıştır. Menderes’in sağ mı yoksa sol mu olduğu konusu ise tartışmalıdır. Milliyetçi söylemlere başvuran Menderes, din ve milliyetçilik motiflerini öne çıkararak politika yapmıştır.
Adnan Menderes’in yaşamı ve ölümü, Türk siyasi tarihinde önemli bir yere sahiptir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da anılarak, geçmişteki hükümet döneminin etkileri üzerine tartışmalar devam etmektedir.