1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. Ağustos Ayında Konut Fiyatları Yüzde 30 Arttı, Ama Kira Fiyatları Zirveye Tırmandı!

Ağustos Ayında Konut Fiyatları Yüzde 30 Arttı, Ama Kira Fiyatları Zirveye Tırmandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dün incelenen iki rapor farklı bilgiler sunmaktaydı. Endeksa raporuna göre ağustos ayında konut satış fiyatları yıllık bazda yüzde 30 artarken reelde yüzde 17 gerileme yaşandığı belirtilmiş. Aylık düşüş ise yüzde 2 olarak kaydedilmiş. Diğer rapor olan Emlakjet raporu ise yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılmasının ardından birçok ilde kiralık konut piyasasının yükselişe geçtiğini göstermiş. Örneğin İstanbul’da kiralık konut fiyatlarının yüzde 9 arttığı, Konya’da yüzde 20 artış, Bursa‘da yüzde 13 artış olduğu belirtilmiş. Satılık konut fiyatlarındaki artış ise yüzde 3 seviyesinde kalmış.

Verilere göre yüksek artışlar artık sadece büyük şehirlerle sınırlı değil. Örneğin Konya, kira artışında İzmir ve Ankara gibi büyük şehirleri geride bırakmış durumda. Van ile ilgili yapılan haberlerde ev kira fiyatlarının uçtuğu ve kiraların yüzde 124.8 oranında arttığı belirtilmiş. Memurların Van’a gitmek istemediği vurgulanmış.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre aylık enflasyonun yüzde 2.47 olduğu, yıllık bazda ise yüzde 51.97’ye gerilediği belirtilmiş. Gayrimenkul satış fiyatlarındaki artış oranının enflasyonun altında kaldığı, ancak kiralık konut piyasasında aylık enflasyonun üzerinde artışlar yaşandığı ifade edilmiş. Kira artış oranının son iki yıldır devam eden yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sona ermesi ile TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlendiği vurgulanmış.

Ev sahiplerinin kiracılardan TÜİK’in açıkladığı enflasyon ve kiracının yıllık gelir artışına bağlı olarak daha yüksek kira talep edebildiği, ev sahiplerinin mevcut kiracı olduğu için maddi kayıp yaşadığı, kiracıların ise yükselen fiyatlardan şikayetçi olduğu ifade edilmiş. Kira anlaşmazlıklarının hala çözüme kavuşturulamadığı belirtilmiş.

Maliye Bakanlığı’nın kiralık arzın artması için boş konutlara getirilen ek emlak vergisi gibi önlemler alabileceği ifade edilmiş. Ancak denetim olmadığı sürece bu tür çözümlerin yeterli olamayabileceği vurgulanmış. TOKİ’nin 2005-2020 yılları arasında orta sınıf ve alt gelir gruplarına konut üretebilmesiyle kira sıkıntısının yaşanmamasının sebepleri arasında bulunduğu ve benzer atılımların tekrar yapılması gerektiği ifade edilmiş.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağustos Ayında Konut Fiyatları Yüzde 30 Arttı, Ama Kira Fiyatları Zirveye Tırmandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin