Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve milletvekilidir. 10 Mayıs 1970 yılında Adana’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Şık, mesleğe üniversitenin birinci sınıfında Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak adım atmıştır. 1991 ile 2007 yılları arasında Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl gazeteleri ve Nokta dergisinde muhabir olarak çalışmıştır. Reuters haber ajansında foto muhabirliği yapmış ve çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, editör ve yazar olarak görev almıştır. Radikal gazetesinde çalışırken Doğan Grubu’na açtığı alacak davası nedeniyle işten çıkarılmış ve ardından Aktüel dergisinde çalışmaya başlamıştır.
27. dönemde İstanbul Milletvekili seçilen Ahmet Şık, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi olarak görev yapmıştır. 2020 yılında HDP’den istifa ederek 2021 yılında Türkiye İşçi Partisine katılmış ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi olarak görev almıştır. Şu anda Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde TİP 28. Dönem İstanbul Milletvekili seçilmiştir.
Ahmet Şık, Adana doğumlu olup aslen Kumluca, Antalyalıdır. Evli olan Şık’ın eşi Yonca Işık ve kızı Mina Şık vardır. Ahmet Şık’ın Fatma ve Hüseyin Şık adında iki kardeşi vardır.
54 yaşında olan Ahmet Şık, araştırmacı gazetecilik alanında çalışmalar yapmaktadır ve Türkiye’deki siyasi ve toplumsal olaylar üzerine derinlemesine analizler yapmaktadır. Basın özgürlüğü konusundaki hassasiyetiyle de tanınan Ahmet Şık’ın en bilinen eserlerinden biri “İmamın Ordusu” adlı kitabıdır. Bu kitap, Gülen hareketinin Türkiye’deki faaliyetleri ve devlet içindeki yapılanmasını ele almaktadır.
Ahmet Şık, gazetecilik kariyeri boyunca birçok kitap da kaleme almıştır. “Ergenekon’da Kim Kimdir?”, “Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu”, “Pusu: Devletin Yeni Sahipleri”, “Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda”, “Duvar: Sedat Peker’in İtiraf, İfşaat ve İddialarına İlişkin Türkiye İşçi Partisi Araştırma Raporu” gibi kitapları bulunmaktadır.
Ahmet Şık’ın gazetecilik kariyerinde yaşadığı sıkıntılar da vardır. Hrant Dink suikastı sonrası Nokta dergisinde yayımlanan röportaj nedeniyle yargılanmış, Ergenekon Soruşturması kitapları da gizli bilgileri ifşa ettiği iddiasıyla mahkemeye çıkmıştır. Ancak tüm bu süreçlerin ardından Ahmet Şık, basın özgürlüğü konusundaki mücadelesini sürdürmüş ve çalışmalarına devam etmiştir.