1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Aile Hekimleri İsyan Etti: Sağlık Bakanlığı’nın Skandal Taslağı Tehlikeli Sonuçlara Yol Açabilir!

Aile Hekimleri İsyan Etti: Sağlık Bakanlığı’nın Skandal Taslağı Tehlikeli Sonuçlara Yol Açabilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılmasını öngören bir taslak hazırladı. Ancak Birlik ve Dayanışma Sendikası, aile hekimlerinin görüşü alınmadan hazırlanan bu yönetmelik taslağını eleştirdi. Sendika Başkanı Dr. Mengücük, taslağın aile hekimlerinin iş güvencesini ortadan kaldırmaya ve ücretlerinde kesintiye yol açabilecek maddeler içerdiğini belirtti.

Dr. Mengücük, “Bu taslak, matematik formüllerini zorluyor ve mesleki, bilimsel normları yok sayıyor” diyerek, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağın meslektaşlarına büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Ödeme Yönetmeliği taslağı ile aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının emeğinin çeşitli katsayılar ve formüllerle ölçülmeye çalışıldığını söyleyen Dr. Mengücük, taslağın koruyucu hekimlik anlayışından uzak olduğunu ifade etti. “Sağlık Bakanlığı, sağlık sisteminin başarısını yalnızca muayene ve randevu sayıları ile değerlendiriyor. Ancak birinci basamak sağlık hizmetlerinde başarı, hastalıkların önlenmesi ile ölçülmelidir” dedi.

Mengücük, özellikle deprem sonrası Hatay’da bir tane bile yeni Aile Sağlığı Merkezi (ASM) yapılmamışken, sağlık çalışanlarının emeğinin formüllere bağlanamayacağını belirtti.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı, sağlık sistemindeki ekonomik sıkıntıların ve çıkmazların, aile hekimliğine dayatılan anlaşılmaz şartlar ile çözülmeye çalışıldığını, ancak bu uygulamanın çalışanları mağdur ettiğini söyledi. Dr. Mengücük, “Bu durumu kabul etmiyoruz ve hep birlikte tepkimizi göstereceğiz” dedi.

Mesleki bilgi ve deneyimi, hasta memnuniyeti endişesi ile “yıldız puanlarına” indirgemek ve bunu ücretlendirme kriteri olarak görmek, doktorların mesleki itibarına doğrudan bir saldırıdır. Dr. Mengücük, bu “yıldızlı” müdahaleyi kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Ceza Yönetmeliği örneğinde olduğu gibi, performansa dayalı oyunlarla iş güvencesini tehdit eden bu tür uygulamaların toplum sağlığı için endişe verici olduğunu belirtti.

Son olarak Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Dr. Mengücük, “Bu yönetmelik taslağı olduğu gibi rafa kaldırılsın. Bizlerin görüşü alınmadan yapılan her uygulama gibi bu da ‘olmamış’” dedi. Bu uygulamanın sağlık sisteminde ve aile hekimlerinde ciddi olumsuzluklara yol açabileceği ve meslektaşlarını mağdur edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aile Hekimleri İsyan Etti: Sağlık Bakanlığı’nın Skandal Taslağı Tehlikeli Sonuçlara Yol Açabilir!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin