AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında, 9. Yargı Paketi adı verilen ve yargı alanında çeşitli düzenlemeler içeren kanun teklifi çalışmaları tamamlandı. Teklif, cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı amaçlayan düzenlemeler içeriyor. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda konu ve soru sayısı artırılacak. Sınavlarda sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk, milletlerarası özel hukuk ve genel kamu hukuku konularında sorular sorulabilecek. Adaylara yöneltilen soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak.
Hükümlülerin öğretim hakkının kapsamı genişletilecek. Kapalı cezaevlerinde iyi halli hükümlüler örgün öğretim programlarına devam edebilecek. Hükümlülerin sınavları çevrim içi veya yüz yüze yapılabilir. Açık cezaevi, çocuk eğitimevleri ve kapalı cezaevlerindeki eğitimlerin esasları Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Yeni casusluk düzenlemesiyle TCK’de casusluk faaliyetlerine karşı yeni suç ihdas edilecek. Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleyenlere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Eğer faillik sırasında devletin savaş hazırlıklarını veya askeri hareketlerini tehlikeye düşürmüşse 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Ayrıca milli güvenlik açısından stratejik önemi olan birimlerde suç işlenmesi halinde ceza bir kat artırılacak.
Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi de TBMM’ye sunulacak. Akademide eğitim alan öğretmenler, başarılı olanlar ilk görev yerlerine atanacak. Ayrıca öğretmenlere şiddette cezaların artırılmasını öngören düzenlemeler meclis gündemine getirilecek. Bu tekliflerin önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşülmesi planlanmaktadır.