1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. AK Parti Grubu tarafından hazırlanan “9. Yargı Paketi” detaylarıyla açıklandı: Casusluk düzenlemesi ve hakaret suçuyla ilgili önemli değişiklikler!

AK Parti Grubu tarafından hazırlanan “9. Yargı Paketi” detaylarıyla açıklandı: Casusluk düzenlemesi ve hakaret suçuyla ilgili önemli değişiklikler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Grubu, yargı alanında düzenlemeleri içeren kanun teklifi olarak bilinen “9. Yargı Paketi”nin hazırlıklarını tamamladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bu paketle yüksek yargıda iş akışının hızlanması için yeni süreler öngörüldü. Hukuk daireleri, dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine ilişkin kararı en fazla bir ay içinde vermek zorunda olacak.

Paket kapsamında casusluk faaliyetleri de düzenlendi. Devletin güvenliği, siyasal yararları ve aleyhinde suç işleyenler casusluk faaliyetleri kapsamına alınacak. Türk Ceza Kanunu’nda yer alacak olan bu düzenleme ile devletin güvenliğine karşı suçlar ve casusluk suçları ayrıntılı olarak tanımlandı. Bu suçları işleyenler 3 ila 7 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılacak. Eğer fiil, devletin savaş hazırlıklarını tehlikeye sokacak nitelikteyse ceza daha da artacak ve suçlu 8 ila 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak. Suç, milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip birimler ya da kuruluşlar tarafından işlenirse ceza daha da artırılacak ve suçlu 24 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilecek.

Paketin bir diğer düzenlemesi ise hakaret suçuna ilişkin. Hakaret suçu artık uzlaştırma alanından çıkarılacak ve davalarda arabulucular aracılığıyla çözüme kavuşturulacak. Hakaret suçuyla etkin bir şekilde mücadele edilmesi için önceden ödeme suçları arasına alınacak. Yazılı bildirimlerde de değişiklik yapılacak ve sanık ulaşılamadığında avukatına yapılan bildirimler yeterli olacak.

Hükümlülerin eğitim hakkının kapsamı da genişletilecek. Kapalı cezaevlerindeki iyi halli hükümlüler, örgün öğretim programlarına katılabilecek ve sınavları çevrim içi veya yüz yüze olarak yapabilecekler. Açık cezaevi, çocuk eğitimevleri ve kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin eğitimleriyle ilgili esaslar ise Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konacak yönetmelikle belirlenecek. Bu düzenlemelerin amacı, yargılama süreçlerini hızlandırmak, suçluların eğitim hakkını güvence altına almak ve hakaret suçu gibi konularda daha etkili bir mücadele sağlamaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AK Parti Grubu tarafından hazırlanan “9. Yargı Paketi” detaylarıyla açıklandı: Casusluk düzenlemesi ve hakaret suçuyla ilgili önemli değişiklikler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin