Son dakika haberi: Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 17.00’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri ile bir araya gelerek önemli bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşmede daha önce yargı paketi teklifinden çıkarılan “casusluk” düzenlemesi masaya yatırılacak. Bu durum, 9. Yargı Paketi kapsamında ele alınan önemli bir konu olma özelliğini taşıyor.
Buna ek olarak, detayların ilerleyen saatlerde paylaşılması bekleniyor…
‘Etki Ajanlığı’ Maddesi Tekliften Çıkmıştı
Habertürk’ün aktardığı bilgilere göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, yasalaşarak önemli bir adım atmıştır. Bu çerçevede, AK Parti’nin Temmuz 2023’te Meclis’e sunduğu 9. Yargı Paketine ilişkin hazırlanan taslak metinde yer alan ve gündeme gelen ‘etki ajanlığı’ başlıklı düzenleme, muhalefetin ciddi engelleriyle karşılaşmıştı.
Üzerinde ciddi tartışmalar olan bu düzenleme, gelen tepkilerin ardından TBMM Başkanlığına sunulan 9. Yargı Paketi olarak bilinen ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ paketinde yer almadı. Bu durum, hem muhalefet hem de kamuoyunun dikkatini çekti.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in konu ile ilgili yaptığı “teklif geri çekildi” açıklamasına kesin bir yanıt verdi. Güler, yapmış olduğu açıklamada, “Kanun teklifinin tamamının geri çekildiği doğru değil. Tekliften çıkaracağımız ‘casusluk’ düzenlemesi ile ilgili önümüzdeki hafta muhalefetin de öneri ve itirazlarını ele alacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz. Daha sonra bu düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız.” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, yasama sürecinde gerilimi artıran etki ajanlığı ve casusluk düzenlemeleri konusundaki tartışmaları daha da derinleştirmiş olabilir. Özellikle muhalefetin bu düzenlemeye karşı duruşu ve sorgulayıcı yaklaşımı, gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Söz konusu düzenlemelerin temellendiği argümanlar ve muhalefetin getirdiği eleştirilerin yanı sıra bunların karşılıklı müzakerelere tabi tutulması, ilerleyen günlerde parlamentodaki tansiyonu belirleyecek unsurlardan biri olacak.
Görüşmenin ardından, gelecekteki düzenlemeler ve yasalar ile ilgili daha fazla bilgi ve detaylar kamuoyuna duyurulacak. Bu süreç, hem siyasi partilerin yoğun tartışmalarına hem de kamuoyunun dikkatle takip ettiği bir gelişmeye sahne olacak. Yargı paketleri, Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Bütün bu süreçlerde alınacak kararlar, hem yasalar hem de vatandaşlar üzerinde büyük etkiler yaratacaktır.