Antalya’da 1999 yılında C.Ç. ile evlenen Nilüfer Yalçın, eşinin ağabeyi ile gayrimenkul konusunda yaşadığı tartışmanın ardından mahkemeye başvurarak boşanma davası açtı. Eşinin ağabeyi ile yaşanan bu problemler aile içinde ciddi gerginliklere neden olurken, C.Ç. dava sürecinin dördüncü yılında mülk anlaşmazlığından rahatsız olarak evi terk etti. 2006 yılında boşanma kararı alan Yalçın, sürecin devam ettiği günlerde C.Ç.’nin 2007 yılında akıl sağlığı yerinde olmadığına dair bir rapor almasına tanıklık etti. Bu durum, Yalçın’ın çocuğu için nafaka talep etmesini engelledi ve dava süreci 2014 yılına kadar devam etti.
Boşanma sürecinin yaşanan gelişmelerle birlikte karmaşık bir hal aldığını ifade eden Nilüfer Yalçın, Adli Tıp Kurumu’ndan C.Ç.’nin akıl sağlığıyla ilgili bir rapor talep etti. Gelen raporda, C.Ç.’nin herhangi bir akıl hastalığı bulunmadığı bilgisinin yer aldığı belirtildi. Bu durum, Yalçın ve avukatının mal paylaşımı davasının yeniden görülmesi için aile mahkemesine başvurmasına neden oldu. Yalçın, sürecin kısa zaman içerisinde açıldığını, ancak 2006 yılında boşanma davası açtığını ve C.Ç.’nin 2007 yılında kısıtlı hale getirildiğini ifade etti. Kendisine suç isnat edildiğini ve yoksulluk nafakasından da mahrum bırakıldığını belirtti.
Nilüfer Yalçın, 18 yıllık bir süre içinde mahkemelerde birçok zorluk yaşadığını ve C.Ç.’nin akıl sağlığının yerinde olduğunu gösteren suç duyurusunda bulunduğunu dile getirdi. 2018 yılında, oğlu 18 yaşına girdiğinde, babasının vasisi olabilmesi için mahkemeye başvurduklarını belirten Yalçın, o dönem C.Ç.’ye ait mevcut akıl sağlığı raporlarının çelişkiler barındırdığını ifade etti. C.Ç.’nin 2007’den 2018 yılına kadar akıl sağlığı yerinde olmadığına dair raporlar varken, aynı kuruldan bir ay içinde akıl sağlığının yerinde olduğuna dair rapor alınmasının mantıksız olduğunu vurguladı.
Yalçın’ın avukatı Musa Baş, 2007 yılında C.Ç. ile ilgili alınan raporun müvekkilinin tazminat ve diğer haklarının elimine edildiğini belirtti. Baş, C.Ç.’nin akıl sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle boşanma davasında tazminat talep edilemeyeceğini ve dolayısıyla da Yalçın’ın ne nafaka ne de tazminat alabileceğini ifade etti. 2007 yılında alınan raporlar, tüm hukuki süreçler için sıkıntı yarattı. Yalçın, bu kararların haksız olduğunu, sonucunda birçok kayıplar yaşadığını düşündüğünü aktardı.
Boşanma davalarının sonuçlanmasının ardından 2018 yılında C.Ç.’nin akıl sağlığının yerinde olduğu yönünde yeni bir başvuru yapıldığına dikkat çeken Musa Baş, mahkemenin C.Ç. için Akdeniz Üniversitesi ve Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden rapor talep ettiğini bildirdi. Baş, insanın akıl sağlığı yerindeyken tekrar akıl sağlığının yerinde olmadığı raporunu almasının ilginç bir durum olduğunu ve bunun mantıksal olarak aşılacak bir durum olmadığını vurguladı.
Adli Tıp Kurumu’nun son raporunu aktaran avukat Musa Baş, 2023’teki raporda C.Ç.’nin 2003’den beri herhangi bir rahatsızlığının olmadığı ve akıl sağlığının yerinde olduğunun belirtildiğini ifade etti. Ancak mahkeme, daha önceki raporlar arasındaki çelişkileri göz ardı etti. Baş, İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nun 26 Kasım 2024’te vereceği kararın çok önemli olduğunu, zira bu kararın geçmişte alınan C.Ç. ile ilgili tüm rapor