AKP Sosyal Politikalar Başkanlığı, Türkiye’deki doğum oranlarındaki düşüşü ele almak ve buna karşı çözüm önerileri geliştirmek amacıyla 2 Temmuz’da bir çalıştay düzenleyecek. Başkan Yardımcısı Hakkı Öztürk, TÜİK verilerine göre Türkiye’deki toplam doğurganlık hızının 2001’de 2,38 iken 2023’te 1,51 çocuğa düştüğünün açıklanması üzerine böyle bir çalıştayın yapılacağını duyurdu. Çalıştaya Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya ve akademisyenlerin katılacağı belirtildi. Toplantıda nüfus artış hızındaki düşüşe karşı çözüm önerileri üzerine konuşulacak ve daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunulacak.
AKP Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Öztürk, kısa, orta ve uzun vadeli “çözüm paketleri”ne yönelik uygulama planlarını çok yönlü bir yaklaşımla hazırladıklarını belirtti. Ekonomik, kültürel ve siyasi boyutları bulunan bu planların çalıştayda kararlaştırılacağını ifade etti. Öztürk, çalıştayda doğum izni süresinin uzatılması, kadınların çalışma hayatındayken çocuk bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi ve ikinci-üçüncü çocuğa teşvik verilmesi gibi konuların ele alınacağını söyledi. Nüfus artışında yaşanan yavaşlamanın tüm dünya ülkelerinin karşı karşıya olduğu bir sorun olduğunu vurgulayan Öztürk, bu konuda başarılı olan ülkeleri inceleyerek Türkiye’ye uygun bir model geliştireceklerini belirtti.
Öztürk, alınacak tedbirlerle genç ve eğitimli nüfusun korunarak arttırılmasını hedeflediklerini ve ‘demografik fırsat penceresi’ adı verilen bu mekanizmayla Türkiye’nin büyümesini desteklemeyi amaçladıklarını dile getirdi. Çalıştayda ele alınacak olan konulardan çıkacak çözüm önerilerinin Türkiye’nin kültür ve geleneğine uygun bir şekilde uygulanacağını belirten Öztürk, ülkenin genç nüfusunu koruyarak büyümesini sürdürmesini hedeflediklerini söyledi. Toplantının, Türkiye’nin demografik yapısını güçlendirerek büyük bir ülke olma yolundaki adımlarına katkı sağlaması bekleniyor.