Şirketten yapılan açıklamada, ALKA YESS’in, önemli askeri tesisleri ve devlet kurumlarını, konvansiyonel küçük silahlarla hedef alınması zor olan asimetrik tehditlerden korumada önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Gelişen teknolojiyle birlikte tehdit tiplerinin değiştiği ve bu değişimin yeni tür savunma sistemlerinin kullanımını gerekli hale getirdiği vurgulanan açıklamada, ALKA YESS’in dron tehditlerini algılayarak lazer silahıyla etkisiz hale getirebildiği açıklandı.
Ayrıca, ALKA YESS’in seri üretim çalışmalarına 2023 yılında başlandığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki tek enerji silahı olarak kritik askeri tesisleri ve devlet kurumlarını koruduğu bilgisi verildi. ALKA’nın, güncellenen yetenekleriyle mini ve mikro insansız hava araçları ve dronlar gibi asimetrik tehditleri etkisiz hale getirebildiği belirtildi.
ALKA’nın dron tespit radarı ile aynı anda 100 hedefi takip edebildiği ve 750 metreden 1500 metreye kadar menzilde yakın hava savunması sağlayabildiği ifade edildi. Bu ürünün, gündüz ve gece görev yapabilme yeteneğine sahip olduğu ve meskun mahallelerde bombalı tuzaklar, EYP düzenekleri ve patlamamış mühimmatların imha edilmesinde de etkili olduğu belirtildi.
ROKETSAN’ın, birden fazla ALKA YESS’in aynı noktaya yönlendirilebilmesini sağlayan ALKA NEW Lazer Silahı Sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü açıklandı. ALKA’nın milli imkanlarla geliştirildiği ve tüm doğrulama ve kalifikasyon testlerinden başarıyla geçtiği, ROKETSAN ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından belirtildi.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci’nin görüşlerine yer verilen açıklamada, ALKA’nın FPV dronları etkisiz hale getirme kabiliyetinin önemli olduğu vurgulandı. İkinci, ALKA’nın dron tehditlerinden kritik askeri tesis ve devlet kurumlarını koruyabileceğini belirterek, Çelik Kubbe Projesi’nin bir parçası olan ALKA’nın seri üretim çalışmalarının devam ettiği ve ihracat çalışmalarının sürdürüldüğü ifade edildi.