S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) tarafından yayınlanan Aralık 2024 imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, Almanya’daki ekonomik durumu gözler önüne seriyor. Bu verilere göre, Kasım 2024 ayında 43 puan olan imalat sanayi PMI, Aralık 2024‘te 42,5 puana düşerek son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu tablo, ülkedeki imalat sanayi PMI’nin 2024 yılını, büyümeyi ifade eden 50 puan seviyesinin oldukça altında tamamladığını gösteriyor.
Almanya’daki şirketlerin istihdam ve stoklarının bir önceki yıla göre gerilemesi, üretim ve yeni siparişlerin hızla düşmesi dikkat çekici bir durum. Şirketlerin 2024 yılı için büyüme beklentileri isimlendirilen “durağan” bir hal aldı. S&P Global ve HCOB tarafından yapılan ortak açıklamada, “Almanya’nın imalat sektörü 2024’ü hayal kırıklığıyla kapatarak hem üretimde hem de yeni siparişlerde keskin ve hızlı düşüşler kaydetti,” diye belirtildi.
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, imalat sektöründeki durumun oldukça endişe verici olduğunu ve üretimin hızla düşmesinin yanı sıra yeni siparişlerin de azalmaya devam etmesinin sektörü yakın bir zamanda durgunluktan çıkamayacak duruma getirdiğini vurguladı. Geçtiğimiz yıl içinde şirketlerin her ay personel azalttığını ve birikmiş siparişlerin genel olarak düştüğünü belirten De la Rubia, “İmalat sektöründe iki buçuk yıldır süren durgunluk, 2025‘in ikinci yarısında sonlanabilir. O dönemde Almanya’nın yeni bir hükümeti olacak ve yatırım ile tüketime yönelik mevcut bekle-gör tutumu değişebilir,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
ALMAN EKONOMİSİ İVME KAZANMIYOR
Alman imalat sektörü, ülke ekonomisinin beşte birinden fazlasını oluşturmasıyla önemli bir yere sahiptir. İhracata bağımlı olan bu sektör, küresel ekonomideki yavaşlama, artan Çin rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatları gibi unsurlardan olumsuz etkilenmektedir. PMI verilerinde 50 puanın üzeri büyümeyi, altı ise daralmayı ifade etmekte olduğu unutulmamalıdır.
Almanya ekonomisi, 2023 yılında alışılmış düzeyin üzerinde olan yüksek enflasyon ile birlikte satın alma gücündeki etkilerin, yükselen enerji fiyatlarının, azalan yatırımların, zayıf dış talebin ve yüksek faiz oranlarının sonucu olarak bir önceki yıla göre %0,3 oranında daralma yaşadı. Böylece G7 ülkeleri arasında ekonomisi küçülen tek ülke olarak öne çıkmıştır.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ticaret korumacılığının oluşturduğu tehditler, jeopolitik çatışmalar ve yapısal değişimler gibi nedenlerle ekonominin 2024‘te de %0,2 küçüleceğini öngörmektedir. Ekonomistler de 2025 yılı için mütevazı bir büyüme beklemektedir.
Bu süreçte, ABD‘nin yeni seçilmiş başkanı Donald Trump, gümrük vergilerini önemli ölçüde artırma niyetinde olduğunu ve bu bağlamda dış ticaret açığını azaltarak yerli üretimi destekleyeceğini duyurmuştu. Analistler, Trump’ın Avrupa Birliği ithalatına yönelik gümrük vergileri uygul