Almanya, son dönemlerde ekonomik ve sosyal açıdan ciddi krizlerle boğuşuyor. Ülkenin otomotiv devi olan Volkswagen ve Audi’nin belirli fabrikalarını kapatma kararı, sektördeki derinleşen problemi gözler önüne seriyor. Elektrikli araç pazarındaki Çin ve ABD’nin güçlü rekabeti, Almanya’nın otomotiv pazarında kayba uğramasına sebep oluyor.
ELEKTRİKLİ ARACIN PAYI AVRUPA’DA YÜZDE 48 DÜZEYİNDE
Küresel anlamda elektrikli araç satışları hızla artıyor. 2018 yılında dünya çapında satılan elektrikli araçların toplam otomobil satışlarına oranı yalnızca %2 iken, bu oran 2023’te %18’e yükseldi. Avrupa’da da elektrikli araçların pazar payı hızla artış gösteriyor; 2020’de Avrupa Birliği’nde (AB) satılan elektrikli araç oranı %22,4 iken, 2023’te bu oran %48,1’e ulaştı.
ÇİN AVRUPA İÇİN BÜYÜK TEHDİT UNSURU
Almanya, içten yanmalı motorlarla çalışan araçlarda dünya çapında lider konumdayken, elektrikli araçlarda aynı başarıyı yakalayamamış durumda. Bu durum, Çin ve ABD’nin otomotiv pazarındaki etkili varlıkları nedeniyle Almanya’nın rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Avrupa’daki yüksek enerji fiyatları, iş gücü maliyetleri ve bürokratik engeller, otomotiv üretim maliyetlerinin artmasına yol açarak Almanya’nın avantajlı konumunu zayıflatıyor.
Avrupa, otomotiv endüstrisindeki liderliğini sürdürmek için acilen dönüşüm sürecine girmek zorunda. Ancak, Draghi raporında da dile getirildiği üzere, yüksek enerji ve iş gücü maliyetleri bu dönüşüm sürecini engelleyen önemli faktörler arasında yer alıyor.
ABD’NİN GÜMRÜK VERGİLERİ AB İÇİN BÜYÜK TEHDİT UNSURU
Bu bağlamda, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) öngörülen yüksek gümrük vergileri, Avrupa ekonomisi için ek bir tehdit oluşturuyor. Eski Başkan Donald Trump’ın 2020 seçim kampanyasında Avrupa’dan ithalatlara yönelik daha yüksek gümrük vergileri uygulanması gerektiğini belirtmesi, Almanya’nın ekonomik konumunu daha da zorlaştıracak. ABD’nin gümrük vergileri politikaları, özellikle ihracat odaklı ekonomiler için ciddi engeller meydana getiriyor.
ALMANYA’DA 190 BİN KİŞİ İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA
Almanya’da iş ortamı endeksi, Kasım 2023’te bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Özellikle sanayi ve hizmet sektörlerinde satın alma yöneticileri endeksi, son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ülkenin önde gelen otomotiv şirketleri olan Volkswagen, Bosch, Ford, Schaeffler ve Continental gibi firmalar işçi çıkaracaklarını duyurdu. Elektrikli araçlara geçiş sürecinin, 2035 yılına kadar Almanya’da yaklaşık 190 bin kişinin işsiz kalmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.
Türk-Alman Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Nuroğlu, Avrupa ve özellikle Almanya’nın Çin ve ABD karşısındaki zayıflayan rekabet gücünü değerlendiriyor. Nuroğlu, Çin’in elektrikli araç pazarındaki iş gücü ve hammadde avantajının Almanya’nın endüstriyel gücünü tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, ABD’nin gümrük vergileri tehditlerinin Almanya’nın ihracatını olumsuz yönde etkileyeceğini vurguluyor.