1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Almanya’da Enflasyon Eylülde Şaşırttı: ECB Faiz İndirimine Yol Açacak mı?

Almanya’da Enflasyon Eylülde Şaşırttı: ECB Faiz İndirimine Yol Açacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), eylül ayı öncü verilerine göre ülkede enflasyonun gerilediğini açıkladı. Ağustosta yüzde 1,9 olan yıllık enflasyon eylülde yüzde 1,6’ya düştü. Ocak 2021’den beri en düşük seviyeye gerileyen enflasyon, AB uyumlu TÜFE’de de düşüş gösterdi. AB uyumlu TÜFE eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 1,8 arttı. Bu durum, ECB’nin yüzde 2 enflasyon hedefinin altına inmesiyle faiz indirimi ihtimalini güçlendirdi.

AB uyumlu TÜFE ağustosta yüzde 2 olarak kaydedilmişti. Ülkede enerji ve gıda haricinde hesaplanan çekirdek enflasyon da yüzde 2,8’den yüzde 2,7’ye geriledi. Eylülde gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarken, enerji ürünleri yüzde 7,6 düştü. Öte yandan, Almanya’daki enflasyon verileri, Euro Bölgesi’ndeki genel tabloyu da etkiliyor. ECB, faiz kararlarını Almanya’da yaşanan enflasyon verilerine göre belirliyor.

ECB, son faiz toplantısında 25 baz puanlık bir indirim daha yaparak faiz oranlarını düşürmüştü. Gelecek faiz toplantısında da Euro Bölgesi’nde faiz oranlarında bir düşüş olabileceği öngörülüyor. ECB’nin enflasyon hedefine ulaşamaması, faiz indirimlerini zorunlu kılıyor. Almanya’da yaşanan enflasyonun ekim toplantısında faiz indirimi opsiyonunu güçlendirmesi, Euro Bölgesi ekonomisindeki önemli bir gelişme olarak görülüyor.

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, Almanya’daki enflasyon verilerini değerlendirirken ECB’nin faiz indirimini gündeme getirebileceğini ifade etti. ECB’nin faiz politikalarının önümüzdeki dönemde değişmesi bekleniyor. Eurostat ise yaklaşan günlerde Euro Bölgesi enflasyon verilerini açıklayacak. ECB’nin faiz politikaları ve enflasyon verileri, Euro Bölgesi ekonomisi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Almanya’da Enflasyon Eylülde Şaşırttı: ECB Faiz İndirimine Yol Açacak mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin