1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Almanya’da IG Metall uyarı grevi kararı aldı: İşverenler yetersiz teklif mi veriyor?

Almanya’da IG Metall uyarı grevi kararı aldı: İşverenler yetersiz teklif mi veriyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın en büyük sanayi sendikası olan IG Metall, ücret artışı talebiyle işverenlere baskı yapmak amacıyla yarın için “uyarı grevi” kararı aldı. Metal ve elektrik sektörlerindeki üyelerine 29 Ekim’den itibaren uyarı grevlerine katılma çağrısı yapıldı. Her biri birkaç saat sürecek grevlerin bazı şirketlerde gece yarısı gibi erken bir saatte başlayacağı belirtildi.

Sendikanın, işverenlerin 3,9 milyon çalışanın ücretlerine toplamda yüzde 3,6’lık zam teklifini kabul etmemesi üzerine uyarı grevi kararı alındı. Alman işverenler, sanayide çalışanlara Temmuz 2025’ten itibaren yüzde 1,7, bir yıl sonra ise yüzde 1,9 daha ücret artışı teklif etmişti. Ancak sendika yüzde 7 zam talep ediyor ve taraflar arasında anlaşma sağlanamıyor.

IG Metall Başkanı Christiane Benner, işverenlerin teklifini yetersiz bulduklarını belirterek, 3,9 milyon meslektaşlarının daha fazla paraya ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Sendika, çalışanların alım gücünün azaldığını ve karların işçilerle paylaşılmasını istiyor. Ancak, sanayi şirketleri sendikanın taleplerini zayıf üretim ve genel yavaşlama nedeniyle gerçekçi bulmuyor.

Almanya’nın ekonomik durumu da zorlu bir süreçten geçiyor. Hükümet, yurt dışından gelen güçlü rekabet, zayıf talep ve yapısal sorunlar nedeniyle ekonomiyi canlandırmak için reform yapma baskısı altında. Ülkenin eskiden başarılı olan iş modeli artık işe yaramıyor ve yapısal sorunlar ekonomiyi frenliyor. Ucuz taşeronlar bulunan Doğu Avrupa, artan Çin ihracatı ve ABD ile yaşanan gerilimler de sorunlara çözüm getirmiyor.

Almanya’da ekonomiyi canlandırmak ve rekabet gücünü artırmak için reformlar yapılması gerektiği açıkça ortada. IG Metall’in uyarı grevi kararı, ücret artışı taleplerini işverenlere duyurmak ve sendikal hakları korumak amacıyla alınmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu süreçte taraflar arasında uzlaşma sağlanması ve ülke ekonomisinin güçlenmesi için çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Almanya’da IG Metall uyarı grevi kararı aldı: İşverenler yetersiz teklif mi veriyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin