Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Alman ekonomisine ilişkin yılın 2. çeyreğini kapsayan nihai büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), yılın 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 geriledi. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 3’üncü ekonomisi olan Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 küçülürken, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 genişlemişti. Destatis Başkanı Ruth Brand, bir önceki çeyrekteki hafif artışın ardından Alman ekonomisinin bahar aylarında yeniden yavaşladığını ifade etti.
Ülkenin GSYH’si mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yılın 2. çeyreğine göre ise büyüme göstermedi. Çeyreklik bazda ele alındığında, GSYH’ye özellikle makine, cihaz ve taşıtlar olmak üzere ekipman yatırımlarından olumsuz katkı geldi. 2. çeyrekte ekipman yatırımları bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,1 düşerken, kamu harcamaları yüzde 1 arttı. İnşaat yatırımlarında yüzde 2, mal ve hizmet ihracatında yüzde 0,2 düşüş gözlemlendi. Aynı dönemde hane halkı tüketim harcamaları yüzde 0,1 arttı.
Büyümekte zorlanan Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte İspanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha zayıf bir gelişme göstermesi dikkati çekti. Avro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi Fransa’da ekonomik büyüme yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 ile beklentileri aşarken, İspanya ekonomisi de bu dönemde yüzde 0,8 büyüme gösterdi. Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü ise üçüncü çeyrekte GSYH’de daha fazla düşüşün bile mümkün olduğunu değerlendiriyor.
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, zayıf hane halkı tüketimi ve inşaat sektöründeki düşüşün Alman ekonomisini ikinci çeyrekte yeniden daralmaya sürüklediğini belirtti. Ekonomide görünümün çok parlak olmasa da umutları yitirmek için henüz çok erken olduğunu ifade eden Brzeski, Alman ekonomisinin şu anda konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında sıkışmış durumda olduğunu vurguladı. Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,3 büyüme bekliyor.
Eğer Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçülürse, teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması olarak ifade edilirken, Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra salgının ilk yılı olan 2020’de, 2009’dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı. Almanya Merkez Bankası, Alman ekonomisinin içinde bulunulan üçüncü çeyrekte çok az büyümesini bekliyor.