Piyasalardaki tarife restleşmesi, geçtiğimiz hafta Cuma günü altın fiyatlarında yüzde 2’yi aşan bir düşüşe yol açtı. Cuma günü altının ons fiyatı, rekor seviyeye çıkarak 3,167.86 dolara ulaştı ancak takip eden günlerde tarifelerdeki belirsizlikler nedeniyle bu değer 3,010 dolara geriledi. Bu durum, yatırımcıların hisse senedi piyasalarındaki kayıplarını telafi etmek için altın pozisyonlarından kısmi kar alması sonucunda fiyatların düştüğünü düşündürüyor.
Altın ve emtia stratejistlerine göre, tarife belirsizliği altının “güvenli liman” cazibesini daha da artırmakta ve merkez bankalarının alımlarının altın talebini desteklemeye devam etmesi beklenmektedir. Dünya Altın Konseyi Küresel Araştırma Başkanı Juan Carlos Artigas, altın fiyatlarının yıl başından beri sürekli bir yükseliş eğilimi sergilediğini, son dönemlerdeki hızlı fiyat hareketlerinin ardından fiyat konsolidasyonunun görülmesinin yaygın olduğunu belirtti. Artigas, tarifelerin altın piyasalarındaki nihai etkisine dair belirsizlikler olduğuna dikkat çekerek, bazı piyasa katılımcılarının önceki altın pozisyonlarından kısmi kar almış olabileceğini ifade etti.
Artigas, mevcut piyasa koşullarında yatırım talebini destekleyebilecek güçlü temellerin bulunduğunu ve fiyatlardaki geri çekilmenin tüketici talebini korumak için bir miktar rahatlama sağlayabileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi. “Altın yıl başından bu yana yüzde 14’ün üzerinde arttı,” diyen Artigas, mevcut ortamda altın piyasasında ters rüzgarlar olabileceğini, kar alma ve haber döngüsünde kısa vadeli tepkiler yaşanabileceğini belirtti. Son birkaç ayda tutarlı bir yükseliş eğilimi gözlemlenirken, birçok yatırımcının son geri çekilmeyi memnuniyetle karşılayabileceğini vurguladı.
‘ALTIN YIL BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 14’ÜN ÜZERİNDE ARTTI’
Artigas’ın yaptığı değerlendirme, altın yatırımcılarının bu süreçte nasıl bir yol haritası izlediğine dair ipuçları sunuyor. Son birkaç aydır süregelen yükseliş eğiliminin ardından, yatırımcıların fiyatlardaki olası düşüşlere karşı nasıl tepki vereceği merak konusu. Artigas, yatırımcıların altın fiyatlarının son zamanlarda göstermiş olduğu artışında başı çektiğini ve bu yönelimlerin altın için destekleyici olabileceğini belirtiyor.
ÇİN BAŞTA OLMAK ÜZERE MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARI DEVAM EDECEK
Tarifelerin ardından yaşanan belirsizlikler, ekonomik durgunluk riski nedeniyle küresel hisse senedi satışlarını tetiklemiş, bu da altın üzerinde kayıplara neden olmuştur. ING Think Emtia Stratejisti Ewa Manthey, bu belirsizliklerin altın üzerindeki etkilerini değerlendirerek, altında yaşanan satış baskısının kısa süreli olacağını ifade etti. Manthey, “Ticaret ve tarife belirsizliği, altının güvenli liman cazibesini artırmaya devam edecek,” şeklinde açıkladı. Bunun yanı sıra, Trump’ın Beyaz Saray’daki varlığı ile belirsizlik ve öngörülemezliğin yüksek seyrini sürdüreceğini belirtti.
Merkez bankalarının, Trump’ın öngörülemez ticaret politikası nedeniyle rezervlerini çeşitlendirme çabası ile altın alımlarını artırmış olmalarının, gelecekte altın fiyatlarına destek sağlaması bekleniyor. Manthey, Çin Merkez Bankası’nın mart ayı itibarıyla altın rezervlerine peş peşe beş ay ekleme yaptığını belirttikten sonra, bu eğilimin sürdüğünü ifade etti. Bunun yanı sıra, Trump’ın ABD başkanlığının ilk döneminde Çin Merkez Bankası’nın yaklaşık 10 ay süreyle düzenli olarak altın