Anadolu Grubu, 10 yılı geride bırakan inovasyon programı “Bi-Fikir” ile çalışanlarının yenilikçi fikirlerini ödüllendirmeye devam ediyor. Bu program, Anadolu Grubu’nun tüm şirketlerinde uygulanan projelerle katma değer sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. 2024 yılı için en iyi projelerin sergilendiği Bi-Fikir Festivali, inovasyon sürecinin genişlemesini ve gelişmesini vurgulayan önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Bi-Fikir süreci, bu yıl projelerin dört farklı kategoride değerlendirildiği bir formatta gerçekleştirildi.
Festival sürecinde yapılan final oylamasında, Migros öne çıkarak tüm kategorilerde birincilik elde etti. “Dijitalleşme ve Teknoloji” kategorisinde “AI Ne Pişirsem?” adlı projeyle dijital yenilikler sunarken, “Sürdürülebilirlik ve İnsan” kategorisinde “Farklıyız Eşitiz” projesiyle sosyal bir mesaj verdiler. Diğer yandan “Yeni Ürün ve Hizmet” kategorisinde “Meyve Kurutma” projesi ile dikkat çektiği gibi, “Operasyonel Mükemmellik” alanında da “Elektronik Etiket” projesi ile başarısını kanıtladı.
“Bi-Fikir” programının 10. yılı konuşmasında, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bugüne kadar 47.000’den fazla fikrin üretildiğini ifade ederek bu programın sadece grup için değil, aynı zamanda sürekli olarak değer üreten büyük bir inovasyon programı haline geldiğini belirtti. Özilhan, inovasyonun rekabetçi pazarlarda ayakta kalabilmek adına büyük bir önem arz ettiğini vurgulayarak, sürekli yenilikçi fikirler üretmenin, müşteri deneyimlerini geliştirmenin ve süreçleri optimize etmenin kritik olduğunu dile getirdi.
Özilhan, hızla değişen teknoloji dünyasında ayakta kalabilmek için sürekli gelişmesi gerektiğini bildirdi ve karşılarına çıkan her yeni fırsatı değerlendirmenin önemine dikkati çekti. Teknolojinin sunduğu imkânların ve fırsatların sürekli genişlemesi, grupların rakipleriyle arasındaki farkı artırarak, daha rekabetçi bir hale gelmelerini sağlıyor.
Bi-Fikir Festivali’nde Anadolu Grubu İcra Başkanı Burak Başarır da konuşarak, grup olarak ulaştıkları büyüklüğün her yenilikçi adımın önemli olduğunu söyleyerek çevreye ve insan refahına katkının altını çizdi. Başarır, değişen iş dünyası şartlarının iyi analiz edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Bi-Fikir’in önemli bir inovasyon platformu olarak konumlandığını ve çalışanların katılım oranının artmasının grup için bir güç kaynağı oluşturduğunu ifade etti.
10 yıllık süreçte Bi-Fikir’in etkisi
“Bi-Fikir” programı, Anadolu Grubu’nun yurtiçi ve yurtdışındaki tüm şirketlerine açıktır. Bu yıl, yarı finale Türkiye dışında Moldova, Gürcistan, Kazakistan, Pakistan, Ürdün ve Belarus’tan çalışanlar katılmıştır. 10 yıl içerisinde toplamda 47.100 fikre ulaşılmış ve 2.818 proje hayata geçirilmiştir. Ayrıca, başvuru oranı artarak 228 projeye ulaşmıştır. 2024 değerlendirmelerinde ise yeni bir sınıflandırma oluşturuldu ve projeler, dört ana kategoride değerlendirildi.
Yenilikçi projenin yaygınlaşması
Bi-Fikir Festivali, 2015 yılında Türkiye’de başlamış, ardından Anadolu Grubu’nun tüm yurt dışı şirketlerine ve son 6 yıldır Türkiye’deki üniversitelere açılmıştır. Bi-Fikir KAP programı ile üniversitelerden gençlerin katılımı sağlanarak, 194 farklı üniversiteden 1.604 proje önerisi elde edilmiştir. Bi-Fikir Festivali’nin finali, Anadolu Grubu’nun Türkiye’de ve yurt dışında bulunan tüm operasyonlarına canlı yayınla ulaştırılarak, geniş bir katılım sağlanmıştır.