Anayasa Mahkemesi tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek kurallarını iptal ettiği kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişim sağlanamadı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Anayasa Mahkemesinin web sitesine erişim engeli getirildi” haberleri üzerine bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada “Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, ‘Anayasa Mahkemesinin internet sitesi erişime kapatıldı’ iddiası doğru değildir” denilerek AYM’nin açıklamasına işaret edildi.
Açıklamada şöyle denildi: “Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinin erişime kapatılması söz konusu değildir. Bazı basın yayın organlarının da yoğunluk nedeniyle yaşanan bu sorunu, ‘Anayasa Mahkemesinin kararıyla’ ilişkilendirmeye çalışarak manipülasyon yaptığı tespit edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/88 esas sayılı kararının ardından internet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle siteye bir süredir erişim sağlanamamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”
AYM’nin sosyal medya hesaplarından duyurulan kararın neden kaldırıldığı konusuna ise Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin açıklamasında yer verilmedi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin bir diğer açıklamasında AYM’nin kararının kapsamı hakkında şu ifadeler kullanıldı: “Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada paylaşılan, ‘Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığının basın ve ifade özgürlüğüne müdahale eden yetkilerini iptal etti. Kararın ardından Dezenformasyonla Mücadele Merkezi çalışmalarına devam edemez’ iddiası manipülasyondur. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının, basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi zaten bulunmamaktadır. Ayrıca karar, doğrudan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanına bağlı bir koordinatörlük olarak faaliyet gösteren Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizin çalışmaları açısından herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, yetkisini İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinde sayılan Başkanlığın genel görevlerinden almaktadır. Merkezimiz çalışmalarını bu doğrultuda aralıksız sürdürmektedir. Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, İletişim Başkanlığı’na bağlı bazı daire başkanlıklarının kuruluş kararnamesi ile ilgilidir. Anayasa Mahkemesi bazı maddelerin kanun ile düzenlenmesi gerektiğine hükmetmiştir.”