1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ankara’da yaşamak artık lüks hale geldi! Açlık-yoksulluk sınırı korkutucu boyutlara ulaştı

Ankara’da yaşamak artık lüks hale geldi! Açlık-yoksulluk sınırı korkutucu boyutlara ulaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk-İş, ağustos ayı için açlık-yoksulluk sınırı verilerini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 19.271 lira olarak belirlendi. İnsanların giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak için gereken toplam aylık harcama miktarı ise (yoksulluk sınırı) 62.772 liraya yükseldi. Bekar bir çalışanın ise yaşama maliyeti aylık 24.962 lira olarak hesaplandı.

Temmuz ayında açlık sınırı 19.234,43 TL, yoksulluk sınırı 62.652,87 TL ve bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise 24.901,78 TL olarak kaydedilmişti. Aylık gıda harcamalarındaki artış oranları incelendiğinde, mutfak enflasyonunun aylık yüzde 0,19, 12 aylık yüzde 57,99 ve yıllık ortalama yüzde 77,66 olduğu görüldü. Sekiz aylık dönemde değişim oranı yüzde 33,53 olarak hesaplandı.

Türk-İş yetkilileri, son üç ayda açlık-yoksulluk sınırındaki artış oranlarının yüzde 1 civarında gerçekleştiğini belirtti. Bu aydaki artışın nedeni, temel gıda fiyatlarının sabit kalması ve az miktarda artış göstermesiydi. Araştırmalar, açlık-yoksulluk sınırındaki artışın temel gıda fiyatlarındaki değişimlerden kaynaklandığını gösterdi.

2014 yılının ilk beş ayında temel gıda maddelerinde ciddi fiyat artışları yaşandığı, ancak son üç ayda bu artışların daha düşük oranlarda ve sınırlı ürünlerle sınırlı kaldığı belirtildi. Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, pirinç, peynir, yoğurt, dana eti, kuzu eti gibi gıda maddelerindeki fiyat artış oranları açıklandı. Özellikle kuzu eti ve tereyağı gibi ürünlerde yüksek artış oranları dikkat çekti.

Türk-İş’in raporunda, yaşam maliyetindeki bu artışın vatandaşları ciddi şekilde etkilediği ve ekonomik sıkıntıların devam ettiği vurgulandı. Gıda enflasyonundaki yükselişin, hanehalklarının geçim sıkıntısını daha da artırdığı ve insanların sağlıklı bir şekilde beslenme imkanlarını kısıtladığı belirtildi. Gelecek dönemdeki ekonomik gelişmelerin ise insanların yaşam standartları üzerinde belirleyici olacağı ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ankara’da yaşamak artık lüks hale geldi! Açlık-yoksulluk sınırı korkutucu boyutlara ulaştı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin