1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Antakya’da Kapya Biber Hasadı Başladı: Güneş Altında Mesai Var!

Antakya’da Kapya Biber Hasadı Başladı: Güneş Altında Mesai Var!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’da bulunan Antakya, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde 22 bin dekarlık arazide yetiştirilen kapya biberlerinin hasat zamanı geldi. Sabahın erken saatlerinde tarlalara giden tarım işçileri, biberleri topladıktan sonra çuvallara yerleştirip kamyonetlere taşıyorlar. Kentteki sıcaklık 38 dereceye kadar çıktığından işçiler, vücutlarını korumak için kıyafetler giyiyor ve şapka takıyorlar. Kapya biber, salça yapımında, sofralık tüketimde ve baharat olarak kullanılmak üzere üretiliyor ve kilogramı 13-15 lira arasında alıcı buluyor. Toplanan ürünlerin çoğu, pazara gitmeden önce salça fabrikalarına götürülüyor.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, bölgedeki üreticilerin kapya bibere ilgi gösterdiğini ve 52 bin ton rekolte beklediklerini belirtti. Depremler ve kuraklık nedeniyle ekim alanlarında bir daralma yaşanmasına rağmen çiftçilerin önümüzdeki yıllarda kapya biber üretimine devam edeceğini söyledi. Okay’a göre, kapya biberin salça fabrikalarında işlenmesi, ürünün pazarlanmasını kolaylaştırıyor. Ürünün pul biber, salçalık biber ve Şanlıurfa’nın ünlü isot biberlerinde kullanıldığını vurgulayan Okay, çiftçilerin biberin veriminden memnun olduğunu belirtti.

Hasan Akıncı, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 10 dönüm arazisinde ilk defa kapya biberi yetiştirdiğini dile getirdi. Yüksek verime sahip olan biberi tercih etmelerine rağmen fiyat konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Akıncı, bu yıl 50 tona yakın ürün toplamayı hedeflediklerini söyledi. 15 yıldır kapya biberi üreten Fatih Akıncı, ürünlerini salça fabrikalarına satıp gelir elde ettiğini ifade etti.

Mehmet Yılmazer, hasat döneminde işçi bulmakta güçlük çektiklerini belirtti. Özellikle deprem ve kuraklık gibi doğal afetlerin etkileriyle birlikte bazı zorluklarla karşılaşsalar da Hatay’da kapya biber hasadı ve üretimi devam ediyor. Üreticiler, biberlerini işleyerek pazara sürüyor ve bu şekilde tarım sektörüne katkı sağlıyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antakya’da Kapya Biber Hasadı Başladı: Güneş Altında Mesai Var!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin