25 Nisan tarihinde Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde gözlenen yoğun çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceği belirtiliyor. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ise bu durumla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla uyarıda bulundu.
Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireylerde ve hassas, alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkilere yol açabileceği vurgulanıyor. Ayrıca görüş mesafesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor.
25 Nisan’dan itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki yaratabileceği uyarısında bulunuluyor. Çöl tozunun genellikle en geç 2 gün içinde yağışla birlikte temizlendiği ancak 30 Nisan’a kadar bölgede yağış beklenmediği ifade ediliyor.
Vatandaşların çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için alması gereken önlemler şöyle sıralanıyor: Çocuklar ve kronik sağlık sorunu olan bireylerin dış ortamda uzun süre vakit geçirmemeleri, göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunduğu, görüş mesafesinin azalabileceği durumlarda dikkatli olunması gerektiği, karayolu seyahatlerinde çöken toza bağlı olarak takip mesafelerinin uzatılması gerektiği ve hava kalitesi izleme istasyonları verilerinin takip edilerek gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor. Çevre Mühendisleri Odası ise çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirtiyor.