1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Antalya’da Su Krizi! Turizm Tesislerinin Sondaj Suyu Kullanımı Yer Altı Su Seviyesini Tehlikeye Sokuyor!

Antalya’da Su Krizi! Turizm Tesislerinin Sondaj Suyu Kullanımı Yer Altı Su Seviyesini Tehlikeye Sokuyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel iklim krizi, yağış azlığı ve çevresel faktörler nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklim değişikliği son yıllarda etkisini gösterdi. Su kaynaklarının verimli kullanılmaması nedeniyle azalan yer altı su miktarı, yağışla desteklenmediği için de kuraklık gündeme geldi. Özellikle yaz aylarında nüfusu 10 kat artan turizm kenti Antalya’nın yer altı su kaynaklarında azalmalar dikkati çekiyor. Verilere göre Antalya’da yıllık 45 milyon metreküp sondaj suyu kullanılıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan raporda, sondaj suyunun tamamına yakınını turizm tesislerinin kullandığı bilgisi yer aldı. Nüfusu artan turizm kentinde şebeke suyunu kullanan abone sayısı da her geçen gün artıyor. 2019 yılında 1 milyon 160 bin olan abone sayısı, bu yıl itibarıyla 1 milyon 490 bine çıktı. Şebeke suyunun yanı sıra yer altı suyunun kullanımının daha çok olduğu ve yer altı su seviyesini olumsuz etkilediği belirtilen raporda, kentte iki farklı yerden sondajla ilgili veri çalışması yapıldığı kaydedildi.

Buna göre ilk yerde 2019 yılında 68,12 metrede suya ulaşılırken, 2024 yılında 70,40 metrede ulaşılabildi. İkinci veri alınan yerde ise yine 2019 yılında 55,41 metrede suya ulaşılırken, 2024 yılında bu veri 59,6 metre oldu. Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Yasemin Leventeli, su kullanımının artık günümüzde bir sorun olarak gündemde olduğunu ifade etti. Su temini ve su kirliliği konularının önemine dikkat çeken Leventeli, Antalya’nın da bu sorundan muaf olmadığını belirtti.

Kaçak kuyuların su kaynaklarını tükettiğini kaydeden Leventeli, bilimsel verilere uygun olmayan su kaynakları kullanımının yer altı su dengesini bozabileceğini vurguladı. Su arıtımı sürecinde de su kaybının yaşandığını anlatan Leventeli, 1 litre su arıtmak için 8 litre temiz su kullanıldığını söyledi. Açık barajların yerine yer altına alınan barajların daha etkili su biriktirme yöntemi olabileceğini belirten Leventeli, dünya genelinde yer altı barajları ve yatay kuyu sistemlerinin yaygınlaştığını ifade etti. Yer altı barajları ve yatay kuyu sistemlerinin M.Ö. 700’lü yıllardan beri kullanılan doğa dostu yöntemler olduğunu söyleyen Leventeli, bu yöntemlerin kurak bölgelerde etkili olabileceğini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antalya’da Su Krizi! Turizm Tesislerinin Sondaj Suyu Kullanımı Yer Altı Su Seviyesini Tehlikeye Sokuyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin