1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Antik İç Limanın Pembe Gölü: Kalp Şeklindeki Doğal Harika

Antik İç Limanın Pembe Gölü: Kalp Şeklindeki Doğal Harika

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alexandria Troas Antik Kenti’nin ticaret merkezi olarak uzun süre hizmet eden 2 bin yıllık iç limanı, günümüzde kalpli pembe göl olarak turizme katkı sağlıyor. Dış liman ile bağlantısı zamanla ortadan kalkan antik kentin iç limanı, sıcaklık ve tuzluluğun artması sonucu ‘dunaliella salina’ adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesiyle pembe ve kırmızı tonlara bürünmüş durumda. Bu renk değişimi, göle farklı bir görünüm kazandırıyor ve zamanla suyun çekilmesiyle kalp şeklini almış durumda. Bu durum, antik limanı dünya çapında bilinen pembe renkli sekiz gölden birisi haline getiriyor.

Ziyaretçiler tarafından çekilip sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla popülerliği artan kalp şeklindeki göl, hava yoluyla drone ile görüntülendi. Ancak göl, doğal yapısını korumak adına araç trafiğine kapatılmış durumda ve ziyaretçiler yalnızca yaya olarak gölü gezebiliyor.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, antik kentin iç liman bölgesindeki renk değişiminin mikroorganizmalar nedeniyle meydana geldiğini belirtiyor. Bu mikroorganizmaların oluşturduğu renk değişimi, özellikle Ağustos ve Eylül aylarında belirginleşiyor ve genellikle kiremit kırmızısı tonlarına dönüşüyor. Bu durum, bilimsel çalışmalar için de önem arz etmekte ve bölgede yapılan araştırmalar sonucunda yeni bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

Son yıllarda ziyaretçi sayısının artmasıyla birlikte göl çevresinde düzenlemelerin yapıldığını belirten Prof. Dr. Erhan Öztepe, özellikle araç trafiğinin kapatılmasıyla koruma çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade ediyor. Göle ziyaret için yalnızca yaya girişine izin veriliyor ve bölgede bilgilendirme panoları da yerleştiriliyor. Buna ek olarak, bölgede bir ziyaretçi bilgilendirme merkezi projesi üzerinde çalışılmakta ve turizme kazandırılması planlanmakta.

Gölde yaşanan renk değişimi nedeniyle turizme katkı sağlayabileceği düşünülen pembe göl, bölgedeki diğer antik kentlerle birlikte turist akışını artırabilecek potansiyele sahip. Ayrıca, çevresinde belirlenen yeni turizm bölgeleri için de önemli bir cazibe merkezi olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Antik İç Limanın Pembe Gölü: Kalp Şeklindeki Doğal Harika
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin