Armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektörü haziran ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 16,9 düşüşle 280,6 milyon dolar ihracat yaparken, yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracatları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 düşüşle 1,96 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektorun başarısızlığı üzerine ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, ihracat için acil önlem alınmazsa rekor düşüşlerin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Turhan, mevcut koşullar altında ihracatçının daha fazla dayanamayacağını belirterek, rekabet edilebilirliklerini kaybettiklerini ve sadece ayakta kalmak için ihracat yaptıklarını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl 4,22 milyar dolarlık ihracatla sektörü kapatan firma, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde ise toplamda 1 milyar 963 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Sektördeki kapasite kullanım oranı yüzde 70’lerde seyrederken, birim fiyatlar haziran ayında 6,57 dolara ulaştı.
ARMATÜR Derneği tarafından yapılan açıklamada, sektörün otomasyon, AR-GE, UR-GE, yerel yan sanayi, e-ihracat gibi alanlarda yatırım yapması gerektiğine vurgu yapıldı. Desteklenme ihtiyacına ek olarak, sektörün yerli ham madde üretimi, satış artışı, finansman desteği ve teknoloji açısından gelişmelere ihtiyacı olduğu belirtildi. Turhan, haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülkelerin Almanya, Rusya ve Irak olduğunu açıkladı. Ürdün’e olan ihracatın geçen yıla göre yüzde 87 arttığı da dile getirildi.
Sabit döviz politikasının sektörü zorladığını ifade eden Turhan, maliyetlerin artmaya devam ettiğini ve enerji maliyetlerindeki yükselişin rekabet şanslarını azalttığını belirtti. Türk lirasındaki devalüasyon sebebiyle, üreticilerin döviz gelirlerini koruma ihtiyacı duyulduğunu vurgulayan Turhan, sektörün yeniden rekabetçi olabilmesi için teşvik ve desteklerin artırılması gerektiğini dile getirdi.
Turhan, mevcut durumun acil önlemler alınmazsa sektörü kepenk indirmek zorunda bırakabileceğini belirterek, firma sahiplerinin sadece ayakta kalmaya odaklanmalarının sektördeki gelişim ve inovasyonu engellediğini ifade etti. Çalışma gün sayısındaki azalmanın ihracattaki düşüşte büyük etken olduğunu belirten Turhan, sektörün krizden çıkabilmesi için hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.