1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Arnavutluk Başbakanı Bektaşi Tarikatı Devleti Kuracak! Gözler Türkiye’de!

Arnavutluk Başbakanı Bektaşi Tarikatı Devleti Kuracak! Gözler Türkiye’de!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın, başkent Tiran’da ‘Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti’ adında bir oluşum kuracaklarını duyurması gündemin ilk maddesi oldu. New York Times’ta yer alan habere göre Başbakan Rama, dini hoşgörüyü teşvik etmek için Bektaşilere, Vatikan tarzı bir anklav vermek istiyor. Euronews’te ise “içki serbest olacak” şeklindeki başlıkla duyulan gelişme herkesi şaşırttı ve konu hakkında tartışmalar başladı. Bu durum Türkiye üzerinde nasıl etkiler yaratabileceği ise Araştırmacı Osman Atalay’a soruldu.

Atalay’ın detaylı anlatımlarından çıkan sonuçlara göre, Arnavutluk stratejik bir ülke konumunda bulunmaktadır. Ülkede 3 milyonluk Müslüman nüfus, Adriyatik’e olan kıyısı ve Yunanistan’a komşuluk gibi faktörler dikkat çekmektedir. ABD ve İsrail’in Balkanlar’da 30 yıldır faaliyet gösterdiği ve George Soros’un da Arnavutluk’ta etkin bir şekilde rol aldığı belirtilmektedir. Arnavutluk‘ta Bektaşi nüfusunun yüzde 5’e yakın olduğu ve İran’ın da bu konuda faaliyetler yürüttüğü vurgulanmaktadır. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Arnavutluk ziyareti de dikkat çekici bir detay olmuştur.

Almanya’da ise Berlin polisinin 11 yaşındaki bir çocuğu Filistin bayrağı taşıdığı için tutuklaması tepki çekmiştir. Polislerin çocuğu tutuklama şekli, Charles Chaplin’in Nazilere karşı çektiği filmleri akıllara getirmektedir. Alman faşizminin değişmeyen yönleri gözler önüne serilirken, güncel siyasi durumla da ilişkilendirilmiştir.

Olaylar dünyasından bir diğer konu ise Trump ve Harris arasındaki tartışmalı söylemlerdir. Harris’in Trump’u bir ara televizyon programında da yenmesi sonrasında Trump’ın yaptığı suikast girişimleri dikkat çekmiştir. Kamuoyunda ‘mağdur’ algısı oluşturulmaya çalışılsa da Trump’ın bu durumu yönetmekte zorlandığı belirtilmiştir.

Son olarak Kadıköy’deki derbide yaşanan olaylar da gündemdedir. Galatasaray taraftarlarının stad içinde tel örgüye mahkum edilmesi ve benzer uygulamaların diğer takımlarda da olup olmadığı sorgulanmıştır. Seyirciyi sinirlendirip heyecanı arttırmak mı, yoksa kötü bir pazarlama stratejisi mi tartışma konusudur. Her ne olursa olsun, bu tür uygulamaların profesyonellikle bağdaşmadığı düşünülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Arnavutluk Başbakanı Bektaşi Tarikatı Devleti Kuracak! Gözler Türkiye’de!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin