Hong Kong’ta bir video konferans sırasında deepfake teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık sonucunda İngiliz mühendislik şirketi Arup 25 milyon dolar zarara uğradı. Başkomiser Baron Chan, Arup’un Chief Financial Officer’ını taklit eden dijital bir kopyanın katıldığı video konferans sonrasında, personelin beş Hong Kong banka hesabına toplam 15 transfer yaptığını açıkladı. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ancak henüz tutuklama olmadığını belirtti.
Financial Times’ın haberine göre, dünyaca ünlü mühendislik grubu Arup, dünya çapında 18 binden fazla çalışanı ve yıllık geliri 2 milyar sterlinin üzerinde olan bir şirkettir. Arup, dolandırıcılığın hedefi olduğunu doğrulayan kaynaklar tarafından tanımlandı. Dolandırıcılığın gerçekleştiği video konferansta, şirket personeli 15 farklı para transferi işlemi gerçekleştirdi. Arup’un Doğu Asya Başkanı Andy Lee, dolandırıcılığı takip eden haftalar içerisinde istifa etti.
Arup, konuyla ilgili yayınladığı bir açıklamada, Hong Kong’da yaşanan dolandırıcılık olayını polise bildirdiklerini ve sahte ses ve görüntülerin kullanıldığını teyit ettiklerini belirtti. Şirket, mali istikrarlarının ve ticari faaliyetlerinin etkilenmediğini vurguladı ve iç sistemlerinde herhangi bir güvenlik açığının bulunmadığını açıkladı. Dolandırıcılık olayıyla ilgili soruşturma devam ederken herhangi bir tutuklamanın henüz gerçekleşmediği ifade edildi.
Deepfake teknolojisinin siber suçlular tarafından şirketleri veya hükümetleri hedef almak için kullanılabilen bir tehlike olduğu vurgulandı. Uluslararası reklam ajansı WPP’nin de deepfake dolandırıcılığının hedefi olduğu açıklandı. Danışmanlık şirketi Forrester’da analist olan Liu Meng, birçok şirketin, bankanın ve yasa koyucunun deepfake gibi yeni dolandırıcılık yöntemleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Bu olay, deepfake dolandırıcılığının artış gösterdiği ve şirketlerin bu tür tehditlere karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini gösterdi.