1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Asgari Ücret ve Emekli Aylıklarında Dramatik Kayıp: İktidarın Yaptığı Ara Zam Yetersiz Kaldı!

Asgari Ücret ve Emekli Aylıklarında Dramatik Kayıp: İktidarın Yaptığı Ara Zam Yetersiz Kaldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2017 yılının başından bu yana devam eden zamlar, asgari ücretlilere yapılan ara zam olmaması nedeniyle memnuniyetsizlik yaratmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, asgari ücret başlangıçta 17.002 TL iken ekim ayına gelindiğinde alım gücü 12.514 TL’ye düşmüştür. Benzer şekilde, temmuz ayında 12.500 TL olan en düşük emekli aylığı da bin 24 lira değer kaybederek 11.476 TL’ye gerilemiştir. TÜİK verilerine göre hesaplandığında tüketici enflasyonu temmuzdan bu yana yüzde 8.92, yıl başından bu yana ise yüzde 35.86 artmıştır. Gerçek hayattaki fiyat artışları dikkate alındığında asgari ücret ve emekli aylıklarındaki değer kaybı daha da belirgin hale gelmektedir. Yıl sonuna kadar görünen herhangi bir zam olmaması halinde asgari ücretin alım gücünün yaklaşık 11.000 TL seviyesine düşmesi beklenmektedir.

Ayrıca, emeklilerin ve memurların da benzer bir şekilde değer kaybına uğradığı görülmektedir. En düşük emekli aylığı temmuzda yapılan ara zamlarla 12.500 TL’ye çıkarılmış olsa da sonrasında enflasyondaki artış nedeniyle alım gücü azalarak 11.476 TL’ye düşmüştür. Üniversite mezunu memur ve öğretmen maaşlarında da benzer şekilde değer kaybı yaşanmış, hizmetli maaşlarında da azalış gözlemlenmiştir.

Asgari ücretin reel alım gücündeki erime ENAG ve İTO tarafından yapılan hesaplamalara göre farklılık göstermektedir. ENAG’a göre, asgari ücretin alım gücü 10.556 TL’ye düşerken, İTO’ya göre ise 11.901 TL’ye gerilemiştir. Benzer şekilde, en düşük emekli aylığının alım gücü ENAG’a göre 10.828 TL, İTO’ya göre ise 11.304 TL olarak hesaplanmıştır. En düşük memur emeklisinin aylığı ise farklı hesaplara göre değişkenlik göstermektedir.

Sonuç olarak, asgari ücretliler, emekliler ve memurlar arasında yapılan zam politikaları ve enflasyon nedeniyle alım güçlerinde belirgin bir düşüş yaşanmıştır. Gelecek dönemde yapılacak zamlar ve ekonomik politikaların bu kesimleri nasıl etkileyeceği önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari Ücret ve Emekli Aylıklarında Dramatik Kayıp: İktidarın Yaptığı Ara Zam Yetersiz Kaldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin