1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Asgari Ücrette OVP Endişesi: İşçiler ve Patronlar arasındaki Zam Savaşı

Asgari Ücrette OVP Endişesi: İşçiler ve Patronlar arasındaki Zam Savaşı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temmuz ayını zamsız geçiren milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında kalan ücretlerle yaşam mücadelesi verirken gözler ocak ayına çevrildi.
Asgari ücrete dair pek çok farklı tahminler olsa da genel beklenti Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan enflasyon hedefiyle bağlantılı bir ücret artışı olacağı yönünde.
Sürekli olarak milyonlarca emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğini söyleyen hükümetin bu zam dönemindeki tavrı da merakla bekleniyor. Temmuz döneminde, sendikaların ve işçilerin ara zam taleplerine kulak tıkayan hükümet milyonlarca işçinin açlık sınırı altında yaşamasına göz yummuştu.

OVP hedeflerinde 2024’te yıllık enflasyonun yüzde 41,5, 2025’te ise 17,5 olması hedeflenmişti. Hükümetin beklenen enflasyon oranında zam yaparak OVP’ye sadık kalacağına yönelik söylemleri endişeleri artırıyor.
CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, hükümetin asgari ücrette ‘beklenen enflasyon oranında zam yapma’ planına tepki göstermişti.
SÖZCÜ TV’de Senem Toluay Ilgaz ile Öncesi Sonrası programına katılan Karatepe, “Asgari ücrette yapılacak artışın 2025 yılı beklenen enflasyon oranında olduğunu biliyoruz. OVP’de iktidar yüzde 17,5’lik bir enflasyon bekleniyor. Eğer asgari ücrete bu seviyede bir artış yaparlarsa veya yüzde 20’lik bir artış olsa bile 20 bin TL civarında bir asgari ücret bizi bekliyor” demişti.

Türkiye ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, ekonomiye yönelik değerlendirmelerinde, asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusuna da değinmişti.
2025 asgari ücret zammının enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde yer aldığı ifade edilen değerlendirmede, genel görüşün yüzde 25-30 arasında bir zam olduğu açıklandı.
Yüzde 30’un üzerinde bir asgari ücret artışının, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayıcı bir duruma sokacağı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olacağının düşünüldüğü de vurgulandı.

İşçiler asgari ücret zammındaki iyileşmeyi dört gözler beklerken patronlar ise işçiye sefalet zammını hak görüyor.
İş dünyasının hükümetin asgari ücretin yüzde 30’la sınırlandırılmasını talep ettiği iddiaları gündeme geliyor.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya da geçen hafta yaptığı açıklamada hükümetten taleplerini sıralarken “Bizim için en önemli konulardan biri de asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi. Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz” demişti.

Asgari ücret için pek çok farklı senaryo kuruluyor. Olası asgari ücret zamları ve yeni ücretler şunlar:
Yüzde 20 zam: 20 bin 402,40 TL
Yüzde 25 zam: 21 bin 252,50 TL
Yüzde 30 zam: 22 bin 102,60 TL
Yüzde 35 zam: 22 bin 952,70 TL
Yüzde 40 zam: 23 bin 802,80 TL
Yüzde 45 zam: 24 bin 652,90 TL
Yüzde 50 zam: 25 bin 503 TL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari Ücrette OVP Endişesi: İşçiler ve Patronlar arasındaki Zam Savaşı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin