1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Aşkabat Büyükelçisi Türkmenistan’ı Türk Devletleri Teşkilatına Çekmek İstiyor!

Aşkabat Büyükelçisi Türkmenistan’ı Türk Devletleri Teşkilatına Çekmek İstiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan’ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) tam üye olarak katılmasını istediklerini açıkladı. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) genişlemeye devam ediyor. Demirok, Türkmenistan ile yapılan iş birliklerini ve ilişkilere dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu, Türk resmi kurumları, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının Türkmenistan’ın modernleşme sürecinde destek olduğunu belirtti. Türkiye’nin Türkmenistan’ın aktif tarafsızlık politikasına destek verdiğini vurguladı.

Demirok, Türkmenistan’ın Milli Lider Arkadağ Gurbangulu Berdimuhamedov’un liderliğinde kalkınma hamleleri gerçekleştirdiğini ve Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov döneminde bu gelişimin devam ettiğini belirtti. Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini belirten Demirok, ticari ve ekonomik işbirliğinin arttığını ve 2023 yılında Türkiye ile Türkmenistan arasındaki toplam ticaret hacminin 2,6 milyar dolar olduğunu ifade etti. Bu rakamın artabileceğini ve 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceklerine inandığını belirtti.

Türkmenistan’ın Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olduğunu hatırlatan Demirok, Türkmenistan’ın TDT ve TÜRKPA’ya tam üye olarak katılmasını arzuladıklarını ifade etti. Türkmenistan’ın Türk dünyasında önemli bir rol oynadığını belirten Demirok, Türkmenistan’ın TDT’ye tam üyeliğinin Türk dünyasında işbirliğini güçlendireceğine inandıklarını belirtti.

Enerji alanındaki işbirliklerine de değinen Demirok, Türkiye ile Türkmenistan arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarını hatırlattı. Doğalgaz ve hidrokarbon kaynakları gibi konularda işbirliğinin ilerletildiğini ifade etti. Türkmen doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılmasında Türkiye’nin önemine vurgu yapan Demirok, Türkmenistan’ın Orta Koridor güzergahında bulunarak hem doğu-batı hem de kuzey-güney istikametlerinde stratejik bir konumda olduğunu belirtti. Türkmenistan’ın ulaşım hatlarını etkin bir şekilde kullanarak, uluslararası taşımacılığı geliştirmeyi ve lojistik terminaller oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

Sonuç olarak, Türkiye’nin Türkmenistan ile tarihi, kültürel ve ekonomik bağlarını güçlendirmeye devam ettiğini belirten Demirok, Türkmenistan’ın TDT’ye tam üye olarak katılmasını ve enerji işbirliklerinin daha da ilerletilmesini arzuladıklarını ifade etti. Türkmenistan’ın stratejik konumunu vurgulayarak, Orta Koridor projesinin iki ülke arasındaki işbirliğine yeni olanaklar sağlayacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aşkabat Büyükelçisi Türkmenistan’ı Türk Devletleri Teşkilatına Çekmek İstiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin