Assos Ören Yeri’nde 7 bin yıllık kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğinde gerçekleştirilmektedir. Assos’ta Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapılar gün yüzüne çıkarılmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İÇDAŞ’ın desteklediği kazı çalışmalarında Prof. Dr. Nurettin Arslan, kentin farklı bölgelerinde devam eden kazıların yanı sıra onarımların da sürdürüleceğini belirtti. Kazı alanlarında nymphaeum, çeşme ve Bizans Dönemi’ne ait han gibi yapılar incelenmektedir.
Prof. Dr. Arslan, Helenistik Dönem’e ait mozaiklerin bulunduğu büyük yapıda çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Assos’ta farklı dönemlere ait yapıların çalışıldığını vurgulayarak, her yapının kendi dönemindeki önemi üzerinde durdu. Örneğin, çeşme yapısı Roma Dönemi’ne, gymnasion ise Helenistik Dönem’e aittir. Ayrıca, kentte bulunan xsenodokhion yapısı Bizans Dönemi’nde konaklama için kullanılmıştır. Her yapının farklı bir dönemi temsil ettiği vurgulanmaktadır.