1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. AŞURE GÜNÜNE ÖZEL: AŞURE NEDİR VE NE ZAMAN TUTULUR?

AŞURE GÜNÜNE ÖZEL: AŞURE NEDİR VE NE ZAMAN TUTULUR?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişiler, Muharrem ayının onuncu gününde Kerbelâ’da Yezid’in Ordusu tarafından katledilmiştir. Aşure Günü olarak adlandırılan bu gün, birçok hanede aşurelerin pişirileceği ve dayanışma ile sevginin sembolü olarak komşularla paylaşılacağı bir gün olacaktır.

Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak ve yaklaşık bir ay sürecektir. Aşure Günü ise 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos 2024 tarihine kadar devam edecek.

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde Muharrem ayında tutulan orucun, Ramazan ayından sonra en faziletli oruç olduğunu belirtmiştir. Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür ve bu gün oruç tutmak, bazı âlimlere göre sünnet olarak kabul edilmektedir. Hz. Peygamber, âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir. Ayrıca, âşûrâ orucunun Muharrem’in dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulması daha doğru olabileceği belirtilmiştir.

Ramazan orucunun farz kılınmasının ardından, Hz. Peygamber isteyenlerin âşûrâ orucu tutabileceğini ya da tutmayabileceğini belirtmiştir. Ayrıca, Hz. Peygamberin yahudilere karşı bir duruş göstermek için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi, orucun Muharrem ayının farklı günlerinde tutulabileceğini göstermektedir.

Aşure Günü’nde sadece aşure pişirilip paylaşılmakla kalmayacak, aynı zamanda oruç tutulması da dinen önerilen bir davranış olacaktır. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan bu gün, Hz. Hüseyin’in şehit edilmesinin yanı sıra pek çok anlamı olan bir gün olarak kutlanmaktadır. Aşure Günü’nde birlik, dayanışma ve sevgi ön planda olup, komşularla paylaşılan aşurenin bereketi ve manevi değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle, Müslümanlar için Aşure Günü büyük bir önem taşımakta ve pek çok güzel gelenekle kutlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AŞURE GÜNÜNE ÖZEL: AŞURE NEDİR VE NE ZAMAN TUTULUR?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin