Osmangazi Belediyesi, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası kapsamında düzenlediği özel bir etkinlikle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Etkinliğin adı ‘86 Yıldır Sönmeyen Işık: Atatürk’ü An(La)Mak’ olarak belirlendi ve yoğun bir katılımla Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. Katılımcılar, Büyük Önder Atatürk’ü hem anmak hem de onun idealleri, ilkeleri ve fikirleriyle daha yakından tanımak adına bir araya geldi. Bu anlamlı program, Atatürk’ün mirasını yeniden hatırlamakla kalmayıp, aynı zamanda Türk milletinin gönlünde derin duygular uyandırdı.
Etkinliğin sunumunu yapan Dr. Onur Uzer, Bursa Teknik Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapıyor ve Atatürk araştırmaları ile tanınıyor. ‘86 Yıldır Sönmeyen Işık: Atatürk’ü An(La)Mak’ adlı gösteride, Atatürk’ün akıl, bilim, sanat ve ilim yolundaki mirası ele alındı. Uzer, gösteri sırasında sunduğu sesli ve görüntülü içeriklerle, Atatürk’ü anlamanın yollarını detaylı bir şekilde katılımcılara aktardı. Katılımcılara yaptığı açıklamada, “Atatürk’ü anlamak için O’nun ilkelerini ve fikirlerini benimsemek, milli mücadele ruhunu ve tam bağımsız bir ülke mücadelesini anlamak önemlidir,” dedi. Bunun yanı sıra, Türk kadınına verdiği değeri içselleştirmenin ve insanca bir yaşam benimsemenin gerekliliğine de vurgu yaptı.
“ATATÜRK, ÇAĞIN ÖTESİNİ YANSITAN BİR FİKİR ANLAYIŞINA SAHİP”
Dr. Onur Uzer, Atatürk’ün Türkiye’yi çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmak için gerçekleştirdiği reformları da anlattı. Özellikle Cumhuriyet Köyü Projesi’nden ve Atatürk’ün bilimsel düşünce yapısından bahsetti. Uzer, “Atatürk tarafından hazırlanan fakat vefatından sonra uygulanmayan bu proje, 1995 yılında ABD’de Venüs projesi olarak hayata geçirildi,” dedi. Ayrıca geleneksel Anadolu medeniyetlerinin araştırılması konusundaki çabalarını vurguladı ve Atatürk’ün arkeoloji, sanat ve bilim gibi birçok alanda kültürel kimliği oluşturma arayışını dile getirdi.
“GÜNÜMÜZE IŞIK TUTAN EŞSİZ ÖNGÖRÜYE SAHİP BİR LİDER”
Atatürk’ün en önemli özelliklerinden birinin çok sayıda kitap okuma merakı olduğunu belirten Dr. Onur Uzer, Atatürk’ün toplamda 3997 kitap okuduğunu da katılımcılarla paylaştı. Atatürk’ün çeşitli meseleler hakkında ileri görüşlü değerlendirmeler yaptığını ifade eden Uzer, “Atatürk, II. Dünya Savaşı’nın 1940-1945 yıllarında çıkacağını, Boşevik Rusya’nın parçalanacağını, Orta Doğu’nun da emperyalizmle şekilleneceğini önceden belirtmiştir,” şeklinde konuştu. Uzer, Atatürk’ü anlamanın sadece 10 Kasım’da bir fotoğraf paylaşmanın ötesinde, onun fikirlerini ve ilkelerini önemseyerek gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ ŞİİRLER, DANSLAR VE ŞARKILAR GÖSTERİDE YER ALDI
Etkinlikte, Atatürk’