Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün süt kardeşi Saime Hanım ile 1916 yılında birbirlerine gönderdikleri mektuplar, Mustafa Kemal Paşa’nın Diyarbakır Silvan’da bulunduğu döneme ışık tutan önemli belgelerdir. Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan “Belleten” dergisinde yayınlanan makalede, Doç. Dr. Kenan Özkan ve Prof. Dr. Sevilay Özer’in Türk Tarih Kurumu belgelerinden yola çıkarak kaleme aldıkları mektuplaşmalar detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım gibi yakın tanıkların anlatımlarının yanı sıra, Atatürk’ün süt annesine ilişkin bilgiye Enver Behnan Şapolyo’nun “Atatürk’ün Hayatı” kitabında yer verilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın süt kardeşi olan Saime Hanım’ın varlığı, mektuplar aracılığıyla netlik kazanmıştır.
Atatürk’ün, süt kardeşi Saime Hanım ile 1916 yılında mektuplaşması, Mustafa Kemal Paşa’nın Diyarbakır Silvan’da bulunduğu döneme denk gelmektedir. Saime Hanım’ın gönderdiği mektupta, eşinin gönüllü olarak orduya katılmasını istemesi ve ailesinin Mustafa Kemal Paşa’ya duydukları özlem ifade edilmektedir. Mustafa Kemal Paşa’nın ise bu mektuba nazik bir yanıt verdiği ve aralarındaki iletişimin 1916 yılına kadar devam ettiği belgelenmiştir.
Makalede, Mustafa Kemal Paşa ve Saime Hanım arasındaki mektuplaşmanın 1916 yılından sonra devam edip etmediği konusunda net bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak Atatürk’ün aile fertlerine yardımda bulunduğu ve Saime Hanım’a maddi destek sağladığı bilinmektedir. 1923 yılında yapılan paradan yapılan yardım, süt kardeşler arasındaki ilişkinin devam ettiğine dair önemli bir kanıt olarak değerlendirilmektedir.
Makalede belirtilen Dr. Ali Güler’in kitabına göre, Mustafa Kemal Paşa’nın süt kardeşi Saime Hanım’a olan yardımlarının devam ettiği ancak 1923’ten sonra süt kardeşlerin görüşmediği ya da haberleşmediği belirtilmektedir. Bu nedenle, Atatürk’ün vefatına kadar süt kardeşleri arasında iletişim kurduklarına dair bir bilgiye ulaşılamamıştır.