Türk lirasında yaşanan büyük değer kayıplarına rağmen, ekonomi yönetimi yeni banknotların tedavüle sokulmaması konusunda kararlılığını sürdürüyor. Bu durum, nakit kullanımıyla ilgili yeni sorunların gün yüzüne çıkmasına yol açarken, bankalar ATM’lere para yetiştirmekte zorluk yaşıyor. Bu süreçte, para çekme limitlerindeki kısıtlamalarla birlikte para çekme işlemlerini yönetmeye çalışıyorlar.
Mevcut ekonomik ortamda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olması, bankaların çok sayıda değişiklik yapmasına neden oldu. Birçok banka, komisyonsuz para çekme işlemi için günlük limitlerini 10 ila 15 bin lira arasında sabitlerken, bazı özel bankalar bu limitleri 20 bin liraya kadar artırmış durumda. Bu sınırların üzerinde çekim yapmak isteyen vatandaşlar ise ya uzun süre banka şubelerinde beklemeyi tercih ediyor ya da farklı banka kartları kullanarak birden çok ATM üzerinden işlemlerini tamamlamaya çalışıyorlar.
Yeni yıl itibarıyla bankaların para yatırma ve çekme limitlerini güncellemeye hazırlandıkları da belirtiliyor. Bankacılık sektöründen aktarılan bilgilere göre, mevcut durumda günlük para çekme limitini 20 bin lira olarak belirleyen bankalar, ocak ayıyla birlikte bu limitin 30 bin TL’ye yükseltilmesini planlıyorlar. Şu anda 15 bin lira olan sınırı belirleyen bankalar ise yeni yılda limitlerini 20 ile 25 bin TL arasında değiştirebilir.
Yatırım limitleri de bu güncellemelerle birlikte değişiklik gösterecek. Birçok vatandaş, altın ya da döviz bozdurduklarında ATM’lerden yatırma işlemi yapamamaktan şikayetçi. Bankalardan birçoğu, ATM ile günde 100 bin liranın üzerinde para yatırma işlemine izin vermezken, tek seferlik para yatırma limitlerini ise 40 bin lira ile sınırlı tutuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni banknot basımına onay vermezse, para yatırma sınırlarının 2024 yılı itibarıyla 150 bin liraya yükselebileceği düşünülüyor.
Nakit kullanımında yaşanan sorunlar, bankaları da alternatif çözümler aramaya yönlendirmiştir. Birçok banka, mevcut ATM’lere para yetiştiremedikleri için dolum yapacak personel sayılarını artırma kararı aldı. Ayrıca, ATM bölmelerinde de değişiklikler yapılmakta. Özellikle nakit akışının yoğun olduğu büyük şehirlerde, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol alanlarda bankalar, 200 liralık banknot dışında para çekmeye olanak tanımıyor. Yeni yılla birlikte bu durumun 81 il genelinde daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. Böylece, 200 TL dışındaki banknotların ATM’ler tarafından kabul edilmemesi durumu ortaya çıkacak.
Sonuç olarak, Türk lirasındaki değer kaybı ve ekonomik kriz, bankaların nakit işlemleri üzerindeki uygulamalarını ve limitlerini etkilemekte. Vatandaşlar, sürekli artan komisyon ve limit kısıtlamaları ile başa çıkmakta zorlanırken, yeni banknotlara dair belirsizlik şu anda ekonominin en kritik meselelerinden birisini oluşturuyor.