1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Avrupa Parlamentosu Seçimleri: AP’nin Yeni Üyeleri Nasıl Belirlenecek?

Avrupa Parlamentosu Seçimleri: AP’nin Yeni Üyeleri Nasıl Belirlenecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği’nin gelecek 5 yıllık yönetim kadrosunun belirleneceği seçimlerin detayları belli oldu. 6 Haziran’da başlayan ve 4 gün sürecek olan seçimlerin resmi olmayan sonuçları yarın akşam açıklanacak. Avrupa Parlamentosu’nun yeni üyelerini belirlemek için gerçekleştirilen seçimler, 27 AB ülkesinde yapıldı. AB kurumları arasında doğrudan halk tarafından seçilen tek organ olan Avrupa Parlamentosu, 5 yılda bir yapılan seçimlerle oluşturulmaktadır. AB üyesi ülkelerin vatandaşları, oy kullanarak parlamento üyelerini seçerler. Parlamentonun siyasi grupları ve komiteleri Brüksel’de toplanırken, Genel Kurul toplantıları Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleşmektedir.

Avrupa Parlamentosu’nda şu an için EPP, S&D, Renew Europe, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı, ECR, ID, Avrupa Solu ve 50 bağımsız milletvekili olmak üzere 8 adet siyasi grup bulunmaktadır. Siyasi gruplar, üye ülkelerden gelen siyasi partilerin koalisyonuyla oluşturulmaktadır. Parlamentoda her grubun 7 AB ülkesinden en az 23 milletvekilini içermesi gerekmektedir.

Seçim süreci AB genelinde 4 gün sürmekte olup 27 ülke, kendi belirledikleri günlerde seçimlerini gerçekleştiriyor. En büyük seçim günü yarın olacak ve birçok ülke, aynı anda sandık başına gidecek. Seçmenlerin oy verebilmesi için AB üyesi ülkelerden birinin vatandaşı olmaları gerekmektedir. Her ülke, nüfus oranına bağlı olarak belirli sayıda milletvekili çıkarır.

Seçmenler, oylarını Kovid-19, Ukrayna’daki savaş, enerji krizi gibi konulara göre verecekleri düşünülmektedir. Ayrıca göçmen krizi, çevre ve iklim konuları da seçmenlerin oy tercihlerinde etkili olabilir. Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak aşırı sağcı partilerin sandalye sayısını artırmasına kesin gözle bakılmaktadır.

Seçim sonuçları alındıktan sonra partiler, AP’deki siyasi grupları oluşturmak için koalisyon görüşmelerine başlayacak ve AB Komisyonu başkanlığı için müzakere süreci de başlayacaktır. AB Konseyi yeni başkanını seçerek 1 Aralık’ta görevine başlayacak ve böylece AB’nin gelecek 5 yıllık yönetimi belirlenmiş olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Avrupa Parlamentosu Seçimleri: AP’nin Yeni Üyeleri Nasıl Belirlenecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin