Avrupa Parlamentosu (AP), Strazburg’da düzenlenen bir oturumda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kamu harcamaları ve bütçe açıklarını düşürmeyi hedefleyen yeni mali kurallara oy çokluğuyla onay verdi. Yeni kurallara göre, üye ülkelerin kamu borçları ve bütçe açıkları kademeli, sürdürülebilir ve büyüme dostu bir şekilde azaltılacak. Ayrıca, dijital ve yeşil dönüşüm, sosyal ve savunma harcamalarını içeren belirli stratejik alanlardaki yatırımlar korunacak.
Komisyon, kamu borcunun GSYH’nin yüzde 60’ını aştığı veya kamu açığının GSYH’nin yüzde 3’ünü geçtiği üye ülkelere referans yörünge belirleyecek. Bu yörüngede üye ülkelerin 4 yıllık mali uyum döneminin sonunda kamu borcunun makul bir düşüş eğilimi göstermesi veya orta vadede ihtiyatlı seviyelerde kalması hedeflenecek. Kamu borcunun GSYH’nin yüzde 90’ını aşan ülkeler yılda ortalama yüzde 1, yüzde 60’ını aşan ülkeler ise yılda ortalama yüzde 0,5 azaltacak.
AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH’lerinin yüzde 3’ünü, kamu borçlarının da GSYH’lerinin yüzde 60’ını aşmaması gerekmektedir. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle 2020’de AB ülkeleri bu kuralları askıya almış ve bütçe açıklarını artırmıştı. Bu durum Rusya-Ukrayna savaşı ve yaşanan enerji kriziyle de devam etti. AB üyesi ülkeler arasında en yüksek kamu borcu oranına sahip olan ülkeler Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika olarak sıralanmaktadır.
Yeni kurallar, üye ülkelerin onayının ardından AB’nin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Üye ülkelerin büyüme potansiyelini artıran ya da AB’nin ortak önceliklerini ele alan alanlarda önemli yatırımlar yapması durumunda, 4 yıllık mali uyum dönemi 7 yıla kadar uzatılabilecektir. Bu adımların amacı, borç düşüşü sağlamak, sürdürülebilirliği korumak ve bütçe açığını yüzde 3’ün altında tutmaktır. Bu sayede AB ülkeleri mali stabilize olacak ve ekonomik dayanıklılıklarını artıracaklardır.