Avrupa’da, Euro Bölgesi’nde mart ayında enflasyon oranları açıklandı. Aylık enflasyon yüzde 0,8, yıllık enflasyon ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Şubatta bu oranlar sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 2,6 idi. Ekonomistlerin beklentisi ise aylık enflasyon için yüzde 0,9, yıllık enflasyon için yüzde 2,5 idi ancak gerçekleşen rakamlar bu beklentilerin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde şubatta yüzde 3,1 olan yıllık çekirdek enflasyon, mart ayında beklenen yüzde 3,0’a karşılık yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. Ayrıca mart ayında aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,9 seviyesinde oldu. Mart ayında yıllık hizmet enflasyonu yüzde 4’te sabit kalırken, gıda enflasyonu yüzde 3,9’dan yüzde 2,7’ye, enerji dışı sanayi ürünleri enflasyonu yüzde 1,6’dan yüzde 1,1’e geriledi. Enerji enflasyonu ise şubatta yüzde -3,7 iken martta yüzde -1,8 oldu. İşlenmemiş gıda ürünlerinde yıllık enflasyon yüzde 0-4 olarak hesaplandı.
ABD’de ise şubatta tüketici enflasyonu yüzde 3,2 gerçekleşti. Türkiye’de ise mart ayında aylık enflasyon yüzde 3,16, yıllık enflasyon ise yüzde 68,5 olarak açıklandı. Türkiye’deki resmi enflasyon, Euro Bölgesi enflasyonunun tam 28,5 katı oldu. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mart ayında enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak hesapladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise martta İstanbul için aylık enflasyonu yüzde 3,93, yıllık enflasyonu ise yüzde 78,25 olarak hesapladı. Türk-İş’in verilerine göre mutfak enflasyonu mart ayında aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak açıklandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, enflasyonun artışını Covid-19 salgını sonrası yaşanan küresel sorunlarla açıklıyor ve enflasyonun sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir problem olduğunu belirtiyor. Erdoğan’ın ekonomi yönetimi ise enflasyonun nedenini önceki politikalara bağlayarak gerekli adımların atıldığını vurguluyor.
Euro Bölgesi içinde en düşük enflasyon oranına sahip ülke Litvanya oldu, yüzde 0,3 ile. En yüksek enflasyon ise Hırvatistan’da, yüzde 4,9 olarak gerçekleşti. Almanya’da enflasyon yüzde 2,3 seviyesindeyken Yunanistan’da bu rakam yüzde 3,4’e yükseldi.