Küresel iş gücü, 2008’den bu yana, Avrupa Birliği’nde (AB) 2,3 milyon imalat işinin kaybedilmesiyle karşı karşıya. Özellikle otomotiv sektörünün yanı sıra finans, teknoloji, mühendislik, havacılık ve uzay gibi pek çok alanda işten çıkarma dalgaları yaşanmakta. Bu durum yavaşlayan ekonominin getirdiği zorlukları gözler önüne seriyor. 2019’dan itibaren kaydedilen iş kaybı 1 milyona yaklaşırken, gerçekte kaydedilen kayıpların 4,3 milyona ulaşabileceği ifade ediliyor.
Sendikalar, Avrupa’nın sanayi politikasındaki eksikliklerin daha da derinleşen istihdam krizine karşı bir moratoryum çağrısında bulundu. Avrupa’nın bankacılık, otomotiv, mühendislik, teknoloji ve diğer sektörlerinde işten çıkarma haberleri ardı ardına gelmekte. Örneğin, Alman mühendislik devi Siemens, otomasyon alanında 2027 yılına kadar 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
Son Altı Ayda İşten Çıkarma Kararları Alan Şirketler
Geçtiğimiz yılın son çeyreğinden itibaren işten çıkarma kararları alan birkaç büyük Avrupa şirketinin durumu dikkat çekiyor.
Otomotiv Sektörü
Alman otomobil üreticisi Volkswagen Group’un lüks marka Audi, 17 Mart’ta Almanya’da 2029’a kadar 7 bin 500 kişinin işten çıkarılacağını duyurdu. Audi’nin sahibi konumunda olan Volkswagen ise Aralık 2024 sonunda 35 bin kişiyi işten çıkararak maliyetleri düşürme planı yürütmekte. Alman basınına göre, Volkswagen bu yıl sonunda Cariad yazılım biriminden 1600 personeli çıkarma hedefinde.
Porsche, Volkswagen Group’un diğer lüks markası olarak 3 bin 900 kişiyi işten çıkarma planlarını açıkladı ve 2025 yılının ikinci yarısında sendikalarla daha fazla işten çıkarma konusunda müzakerelere başlayacak. Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, 5 Kasım’da otomobil üreticilerinden gelen talep azlığından ötürü, 2 bin 800 kişi Almanya’da olmak üzere Avrupa genelinde toplam 4 bin 700 kişiyi işten çıkarmayı hedefliyor.
Aynı şekilde, Continental, 18 Şubat’ta 2026 sonuna kadar araştırma ve geliştirme departmanında 3 bin kişiyi işten çıkarma kararı almıştı. Bosch’un da 23 Kasım 2024 itibarıyla otomotiv biriminde 3 bin 800’ü Almanya’da olmak üzere, dünya genelinde 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracağı vurgulandı. Mercedes-Benz, kasım ayında belirttiği üzere önümüzdeki yıllarda maliyetleri düşürebilmek adına iş gücünü azaltma yoluna gidecek.
Fransız otomobil üreticisi Renault ise 11 Mart’ta Fransa’nın kuzeyindeki Sandouville’de bulunan kamyonet fabrikasında 300 kişiyi işten çıkarma kararı aldığını açıkladı.
Bankacılık Sektörü
Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank, 13 Şubat’ta 2028’e kadar çoğunluğu Almanya’da olmak üzere 3 bin 900 kişinin işine son vereceğini bildirdi. İspanyol Banco Santander’in İngiltere kolu olan Santander İngiltere, 19 Mart’ta yeni şube kapanışlarının yaklaşık 750 çalışanın işini kaybetmesine neden olacağını duyurdu. Deutsche Bank, maliyetleri azaltmak adına geçen yıl 3 bin 500 destek personelini işten çıkarırken, 20 Mart’ta bu yıl şu anki planlarının 2 bin kişiyi daha işten çıkarma kararına olduğunu duyurdu.
Sanayi ve Mühendislik Sektörü
Alman mühendislik firması Siemens, otomasyon alanında 2027 yılına kadar 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı aldı. ThyssenKrupp, 25 Kasım’da çelik bölümünde 2030’a kadar 5 bin kişinin işten çıkarılmasının planlandığını