Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da artan jeopolitik riskler, birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırmasına neden oldu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, Avrupa’da savaş uçakları, tanklar ve denizaltılar gibi silah ithalatı 2019-2023 döneminde önceki döneme göre yaklaşık yüzde 94 arttı. Bu artışın büyük bir kısmını ise Ukrayna’nın yaptığı ithalat oluşturdu. Ukrayna, Avrupa’daki en büyük ithalatçı konumuna yükseldi ve dünyanın dördüncü en büyük silah ithalatçısı oldu.
Rusya-Ukrayna savaşı önemli ölçüde küresel silah pazarını etkilerken, Ukrayna’nın en büyük silah tedarikçileri arasında ABD ve Almanya öne çıktı. ABD, 2019-2023 döneminde silah ihracatını yüzde 17 artırarak liderliğini korurken, Rusya’nın silah teslimatları yüzde 53 düştü. ABD, 107 ülkeye silah satarak küresel silah tedarikçisi rolünü pekiştirdi.
Rusya’nın ihracat yaptığı ülke sayısı azalırken, Fransa silah ihracatında önemli bir artış gösterdi ve Rusya’yı geride bırakarak ikinci en büyük tedarikçi konumuna yükseldi. Avrupa’nın silah ithalatının yüksek kalmasının sebebi olarak, 800’e yakın savaş uçağı gibi yüksek değerli silahların sipariş edilmesi gösterildi.
ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin küresel silah ihracatındaki payı artarken, Almanya’nın silah ihracatında azalma yaşandı. İsrail’in silah ithalatının yüzde 30’u Almanya’dan gerçekleşirken, Hindistan dünyanın en büyük silah ithalatçısı oldu. Suudi Arabistan ve Katar ise önemli silah ithalatçıları arasında yer aldı.
Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatının büyük bir kısmını ABD’den sağlarken, Fransa, İtalya ve Almanya da önemli tedarikçiler arasında yer aldı. Bu durum, bölgedeki silah ticaretindeki dengeleri değiştirdi.