1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Avrupa’ya Doğalgaz İhracatında Rusya’nın Yükselişi: İşte Son Durum ve Beklentiler

Avrupa’ya Doğalgaz İhracatında Rusya’nın Yükselişi: İşte Son Durum ve Beklentiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği ülkelerinin yılın ilk çeyreğinde boru hatlarıyla ithal ettiği doğalgaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttı ve 40 milyar metreküp oldu. Bu miktar Rusya’dan gelen gazın miktarının da yüzde 23 artarak 7 milyar metreküpü geçmesine sebep oldu. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun yayımladığı rapora göre, AB ülkeleri mart ayında toplam 14 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bu miktar bir önceki aya göre yüzde 12, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 4 artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde AB’ye boru hatlarıyla satılan doğalgaz miktarı yüzde 5 artışla 40 milyar metreküp olarak kaydedildi. Rusya’nın AB’ye boru hatlarıyla gönderdiği doğalgaz miktarı da yüzde 23 artarak 7 milyar metreküpü aştı.

Mart ayında AB tarafından boru hatlarıyla satın alınan doğal gaz miktarı yüzde 4 artmıştı ve Aralık 2022’den beri AB’ye yapılan aylık boru gazı ithalatının en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Norveç, bu yılın ilk üç ayında AB’ye en çok gaz ihraç eden ülke oldu ve yüzde 57’lik payla liderliği elinde tuttu. Rusya ve Cezayir ise sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 17’lik paylarla Norveç’i takip etti. Rusya’dan AB’ye gönderilen gazın yüzde 53’ü Türkiye üzerinden iletildi.

Rus Gazprom ve Ukrayna’nın Naftogaz şirketi arasındaki mevcut transit anlaşması 2024 sonunda sona erecek. Ukrayna’nın siyasi gerekçelerle anlaşmayı uzatmaya pek istekli olmadığı biliniyor. Rusya’nın Avrupa’ya yaptığı gaz sevkiyatının yaklaşık yarısı Ukrayna’dan gerçekleşiyor. 2023’ün ikinci yarısında yapılan gaz sevkiyatının yüzde 48’i Ukrayna üzerinden, yüzde 52’si ise TürkAkım boru hattı üzerinden yapıldı. Ukrayna’nın topraklarından geçen güzergah olmadan doğrudan gaz transferi için mevcut tek yolun, yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım’ın Bulgaristan bölümü olduğu belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Avrupa’ya Doğalgaz İhracatında Rusya’nın Yükselişi: İşte Son Durum ve Beklentiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin