1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Aydın’da Köylülerin Gözyaşları: Ormanları Yok Ediyorlar, Dava Açtılar!

Aydın’da Köylülerin Gözyaşları: Ormanları Yok Ediyorlar, Dava Açtılar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın ilinde bulunan Çine, Karpuzlu ve Söke ilçelerine bağlı Yeşilköy ve Karacahayıt mahalleleri sınırındaki Gökbel Mevkii’nde Dinçler Madencilik A.Ş. tarafından planlanan Feldspat “Kırma Eleme Tesisi Projesi”, “ÇED gerekli değildir” kararıyla onaylanınca köylüleri ve Latmos Platformu üyelerini sert bir tepkiyle karşı karşıya bıraktı. Aydınlı muhtarlar, ormanlar, zeytinlikler ve göletleri yok edecek olan maden projesine karşı dava açtılar.

Dava açma sürecinde Latmos Platformu üyeleri ve mahalle muhtarları, Aydın İdare Mahkemesi’ne başvurarak “ÇED gerekli değildir” raporunun iptali için adım attılar. Platform adına konuşma yapan Mehmet Kilis, Aydın köylerini bekleyen tehlikeleri ve raporun iptal edilme nedenlerini anlattı. Dinçler Madencilik A.Ş.’nin planladığı projenin bölgede yaşamı tehdit ettiğini ve doğal habitatı bozacağını belirtti.

Şirketin, bölgede yılda 390.000 ton, günlük ise 1.300 ton feldspat üretme hedefi olduğu ve 30 yıllık bir işletme planı yaptığı ortaya çıktı. Ancak bu planların bölgedeki doğal yaşamı, huzuru ve habitatı tehdit ettiği belirlendi. Ruhsat sahasının içinde Karacahayıt Göleti, sulama hattı, dereler, evler ve çevredeki tepe ve mevkilerin bulunduğu tespit edildi.

Dava konusu olan bölgede Söke ilçesine bağlı Yeşilköy ve Karacahayıt mahallelerinde zeytinlik, mera alanı, ormanlık alan gibi doğal alanlar bulunuyor. Hukuken madencilik faaliyetlerinin bu alanlarda yapılamayacağına rağmen Dinçler Madencilik A.Ş.’nin bu bölgelere faaliyet göstermek istemesi çevrecileri endişelendiriyor.

700 yıldır bölgede yaşayan halk, projenin bölgeyi kirleteceğini, huzuru bozacağını ve sağlıklarını tehlikeye atacağını belirterek projeye karşı çıkıyor. Yeşilköy mahallesi madenciler tarafından istila edilmiş olmasına rağmen Karacahayıt Mahallesi halkı hukuk mücadelesine devam ederek maden ocaklarının sayısını azaltmıştır. Bu nedenle bölge halkı, yaşadıkları alanın doğal güzelliklerini ve yaşam alanlarını korumak adına projeye karşı mücadele veriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aydın’da Köylülerin Gözyaşları: Ormanları Yok Ediyorlar, Dava Açtılar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin