1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ayvalık Oda Başkanı Uyarıyor: “Zeytinyağı Taklitlerine Dikkat Edin!”

Ayvalık Oda Başkanı Uyarıyor: “Zeytinyağı Taklitlerine Dikkat Edin!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bulunan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin 2 milyona yaklaşan zeytin ağacı varlığı ile kaliteli zeytinyağı üretim merkezi olduğunu belirtti. Ayvalık’ta bulunan 300 yaş üzerinde 1 milyon 180 bin ve 600 yaş üzerinde 61’i tescilli 81 anıt zeytin ağacının bulunduğunu vurgulayan Uçar, zeytinliklerin ilçenin zirai alanlarının yüzde 81,8’ini oluşturduğunu ve Ayvalık’ın zeytincilik faaliyetleri ve kültürüyle Türkiye genelinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Ayvalık’ın Osmanlı’dan bu yana “zeytinyağının başkenti” olarak kabul gördüğünü ve Ayvalık Ticaret Odası’nın 2006 yılında Türkiye’de ilk “Ayvalık zeytinyağı” coğrafi işareti tescilini aldığını belirten Uçar, 2014 yılında ise ilk akredite zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarına sahip olduklarını aktardı. Hasadın ekim ayında gerçekleştiğini hatırlatan Uçar, tüketicilere her “Ayvalık” ibaresi olan zeytinyağının gerçek Ayvalık zeytinyağı olmadığı konusunda uyarılarda bulundu.

Üreticiler ve işletmelerin emeklerinin taklit ve sahtecilik nedeniyle çalındığını belirten Uçar, Bakanlığın yayınladığı tağşiş listelerinin zeytinyağı sektöründe önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Ayvalık Ticaret Odası olarak akredite analiz laboratuvarıyla coğrafi işaretli zeytinyağlarını kontrol ettiklerini ve tüketicilere güvenli ürünler sunduklarını belirten Uçar, markasız ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini önemle vurguladı.

Tağşişin zeytinyağına bitkisel yağların karıştırılması olduğunu ve sahte ürünlerin zeytinyağı aromalarının kimyasal maddelerle taklit edilerek piyasaya sürüldüğünü ifade eden Uçar, sahte ürünlerin genellikle “Ayvalık” ismi kullanılarak satıldığını dile getirdi. Tüketicilerin bilinçli bir şekilde alışveriş yapmaları gerektiğini vurgulayan Uçar, sahte ürünlerin genellikle sosyal medya ve online platformlarda satıldığını ve bu ürünlerin tüketici sağlığını riske attığını belirtti.

Sonuç olarak, Ayvalık zeytinyağının kalitesini korumak ve tüketiciyi bilinçlendirmek adına yapılan çalışmaların önemine değinen Uçar, tüketicilerin güvenilir kaynaklardan zeytinyağı satın almaları gerektiğini ve sahte ürünlerin piyasadan uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ayvalık Oda Başkanı Uyarıyor: “Zeytinyağı Taklitlerine Dikkat Edin!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin