1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bafra’da Pırasa Hasadı Başladı, Fiyatlar İki Katına Çıktı!

Bafra’da Pırasa Hasadı Başladı, Fiyatlar İki Katına Çıktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsun ilinin Bafra ilçesinde, bu yıl üretilen pırasanın hasat sezonuna başlandı. Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, Bafra Ovası’nda 2024 yılı içinde toplam 155 bin dekar alana yazlık ve kışlık sebze ekimi yapıldığını açıkladı. Kışlık sebzeler için ekim alanlarının 80 bin dekar olduğu bilgisini veren Aşçı, pırasanın 4 bin 500 dekar alana ekildiğini ve bu alandan her dönüm için ortalama 4 ton verim elde edildiğini duyurdu.

Bafra Ovası’nda pırasa için yaklaşık 18 bin ton rekolte beklenirken, çiftçilerin bu ürünü komisyonculara 16-18 lira arasında sattığını, pazarda ise bu fiyatların 20-25 lira seviyesine çıktığını söyledi. Aşçı, pırasa hasadının bölgeden başka illere, özellikle Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara ve Amasya gibi illere gönderildiğini ifade etti. Ayrıca, pırasanın Rusya‘ya ihracatını gerçekleştiren firmaların da bulunduğuna dikkat çekti.

SEL NEDENİYLE REKOLTE DÜŞTÜ, FİYAT ARTTI

Aşçı, sebze fiyatlarının artışına dikkat çekerek, Ağustos ayında yaşanan sel felaketinin ekim alanlarına zarar verdiğini, bu nedenledir ki mahsulde rekolte düşüşü yaşandığını ve bunun sonucunda fiyatların yükseldiğini belirtti. Bafra Ovası’nın Türkiye’deki kışlık sebze üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Aşçı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan son üç yıldır çeltik arazilerine ikinci ürün olarak brokoli ve karnabahar üretimi için %75 hibe desteği aldıklarını hatırlattı. Desteklerin tüm ürünlerde artırılmasına yönelik beklentilerini de dile getirdi.

PIRASADA FİYAT İKİ KATINA ÇIKTI

Bafra’nın Sarıkaya Mahallesi‘nde çiftçilik yapan Anıl Ertan, 5,5 dönüm alanda pırasa üretimi gerçekleştirdiğini açıkladı. Haziran ayında dikim yapılan pırasanın hasadına başlandığını ifade eden Ertan, 2024 yılının zor geçtiğini ve bölgede su baskınlarının meydana geldiğini belirtti. Elde edilen verimden memnun olduklarını ifade eden Ertan, “Dönüm başına her üründe 20 bin lira gider olmaktadır” dedi.

Ertan, pırasanın fiyatlarının geçen yıl 7,5 lira seviyesindeyken bu yıl iki katına çıkarak 15 liranın üzerini gördüğünü belirtti; ancak 2023 yılında işçi yevmiyelerinin 600 lira iken bu yıl 1200 lira seviyesine ulaştığını söyledi. Çiftçiler için artan maliyetlerin, elde edilen geliri etkileyeceğini vurguladı ve pırasında meydana gelen fiyat artışlarının olumlu görünmesine rağmen, iş gücü maliyetinin iki katına çıkmasının kendilerine zor anlar yaşattığını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bafra’da Pırasa Hasadı Başladı, Fiyatlar İki Katına Çıktı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin