MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 2025 tarihinde Türkgün gazetesinde yayımlanan yazısında, yeni bir Anayasa vurgusu dikkat çekti. Bahçeli daha önce Ekim ayında terör örgütü PKK’ya silah bırakma çağrısında bulunmuştu. Bu kez de, “Milli ve kapsayıcı, demokratik yeni bir anayasa ile darbe kalıntılarının tamamen temizleneceğini” ifade etti.
Bahçeli’nin bu önemli çağrısının ardından, MHP heyeti önce Demokrasi ve Atılım Partisi’ne (DEVA) bayram ziyaretinde bulundu, daha sonra ise Saadet Partisi’ni ziyaret etti. Saadet Partisi ziyaretinin gündem maddesi, Bahçeli’nin işaret ettiği yeni Anayasa oldu.
MHP heyetine Genel Sekreter ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman başkanlık ederken, Saadet Partisi heyetine TBMM Grup Başkanı ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya liderlik etti. Yüz yüze yapılan bu toplantılarda, yeni Anayasa konusundaki görüş alışverişleri yapıldı.
“ORTAK AKILLA ÇÖZÜME ULAŞTIRMAK LAZIM”
İsmet Büyükataman, yeni Anayasa konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Anayasa konusu yıllardır tartışılan, hemen her siyasi partinin seçim dönemlerinde yeni Anayasa vaadi verdiği, dolayısıyla toplumda beklentiler oluşan bir mesele. Artık siyasetin gündeminden Anayasa konusunu çıkarmak lazım. MHP olarak biz, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle bu konuda uzman arkadaşlarımızla çalışma yürüttük. Sayın Cumhurbaşkanına ve Sayın Genel Başkan’a ilettik. Bu konuyla alakalı söyleyecek çok kıymetli sözler var. Biz bunu ortak akılla bir çözüme ulaştırmalıyız” şeklinde ifade etti.
ANAYASA MİLLETİN İHTİYACI DİYE GÜNDEME GELİR, SİYASİ PARTİLERİN MANFAATİ DOĞRULTUSUNDA YAPILIR
Bülent Kaya ise, Anayasa değişikliklerinin geçmişte milletin ihtiyacı olarak gündeme geldiğini ancak sonuçta siyasi partilerin menfaatleri doğrultusunda yapıldığını belirtti. “Maalesef Meclis’te bir konsensus var. Anayasa değişiklikleri genellikle sadece sınırlı bir çerçevede siyasi çıkarlar doğrultusunda yapılıyor. Oysa bütün toplumun menfaatine olan bir çalışma yürütmek ve bunu artık kaldırmak gerekir. Çünkü Anayasa, bizim gibi köklü devletler için sürekli değiştirilen bir metin olmamalıdır. Anayasa, daha uzun soluklu ve kurumsal yapıya hizmet etme amacını taşır. Yani yapbozlar, bizim devlet geleneğimize uygun değildir” ifadelerini kullandı.
“ANAYASA OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARDA GÜNDEME GELİR”
İsmet Büyükataman, “Darbe Anayasası gölgesinin önümüzden kalkması lazım” dedi. Bülent Kaya da, “Türkiye’deki her Anayasa hemen hemen olağanüstü şartlarda gündeme geliyor. İnşallah bu dönem parlamentoya böyle bir durum nasip olur” yanıtını verdi. Bu değişim talebinin artık gündemden düşmemesi gerektiği ve toplumun bu konuda daha fazla bilgi sahibi olması gerektiği vurgulandı.
“BİR ZEMİN VAR GİBİ…”
Büyükataman ayrıca, “Bir zemin var gibi, bir istek, temayül var gibi. İnşallah aklı selimle, makul bir zeminde müşterek bir çözüm bulunur” dedi. Bu değişim ve reform taleplerinin toplumda karşılık bulması gerektiği, anayasa tartışmalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği ise tüm konuşmalarda ön plana çıkan bir husus oldu.
Bütün bu görüş alışverişleri, Türkiye’nin democratic yapısının güçlendirilmesi yön