1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Bakan Fidan, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı için Laos’a gidiyor: İş birliği artacak mı?

Bakan Fidan, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı için Laos’a gidiyor: İş birliği artacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, 26-27 Temmuz tarihlerinde Laos’un başkenti Viyentiyan’da gerçekleştirilecek olan Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Altıncı Üçlü Toplantısı’na katılmak üzere Viyentiyan’a gitmeye hazırlanıyor. Bu toplantı kapsamında Başkan Fidan’ın, çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. ASEAN Dışişleri Bakanları 57. Toplantısı’na, ASEAN Üye Ülkeleri’nin yanı sıra ABD, Avustralya, Çin, Hindistan, Japonya, Rusya gibi ülkelerin Dışişleri Bakanları da katılım sağlayacaklar.

Sektörel diyalog ortağı ülkelerin Dışişleri Bakanları ile ASEAN Dönem Başkanı ülkenin Dışişleri Bakanı ve ASEAN Genel Sekreteri arasında düzenlenen üçlü toplantılarda, ikili iş birliğinin mevcut durumu ve gelecek döneme yönelik perspektifler ele alınmaktadır. Türkiye, ASEAN ile 2017 yılında sektörel diyalog ortağı oldu. 2010 yılında taraf olduğu Dostluk ve İşbirliği Antlaşması ile bağlı olan Türkiye ile ASEAN arasındaki ticaret hacmi, sektörel diyalog ortaklığının başlaması ile birlikte ciddi şekilde artış gösterdi. 2021 yılında pandemi nedeniyle ticaret hacminde bir azalma yaşansa da, 2022 yılında 14,8 milyar dolar ve 2023 yılında ise 14,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

ASEAN bölgesi, yaklaşık 690 milyonluk nüfusu ile dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9’unu barındırmaktadır. Ayrıca, bölge 3,7 trilyon dolar GSYH’ye sahip olup Asya’nın üçüncü, dünyanın ise beşinci büyük ekonomisi konumundadır.

Türkiye ve ASEAN arasındaki ilişkiler, birçok açıdan gelişmeye devam etmektedir. Bu toplantılar, karşılıklı iş birliği ve ticaretin yanı sıra siyasi meselelerin de ele alındığı önemli platformlardır. Hakan Fidan’ın liderliğinde gerçekleştirilecek olan Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Altıncı Üçlü Toplantısı da, bölgedeki stratejik iş birliğinin başka bir adımı olacaktır. Bu toplantının, Türkiye ve ASEAN arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlaması beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bakan Fidan, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı için Laos’a gidiyor: İş birliği artacak mı?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin