1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Bakan Fidan’dan Vize ve BRICS Açıklamaları

Bakan Fidan’dan Vize ve BRICS Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Yerlikaya Fidan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Fidan, toplamda altı genel müdürün MİT‘ten Dışişleri Bakanlığı‘na atandığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı konusunda bilgi vererek, vakfın yönetim kurulunun atandığını, faaliyete geçtiklerini ve şu an personel alım sürecinin devam ettiğini ifade etti. Vakfın, bakanlık personelinin çocukları için orta dereceli eğitim ve üniversite vizyonlarını içeren çeşitli faaliyetleri olduğunu kaydetti.

 

ŞENGEN VİZESİ

Fidan, Şengen vizesi ile ilgili soruları yanıtlarken, Türkiye’den yapılan başvuruların incelenmesi ile ilgili bazı istatistikleri paylaştı. Geçmiş yıllara göre Türkiye’nin başvuru ve ret oranları hakkında veriler sundu:
“2014’te Türkiye’den başvurularda ret oranı %4,4, tüm Şengen başvurularında ise %5,1’dir. 2015’te Türkiye için bu oran %3,9 olurken, dünya genelinde %6,2’ye çıkmıştır. 2016’da Türkiye için ret oranı %4,4, dünya için %6,9’dur. 2019’da global düzeydeki ret oranı %9,7, Türkiye için %9,9; 2020’de Türkiye %12,7, dünya %13,6 olaraktır. 2021’de Türkiye için ret oranı %16,9, dünya içinse %13,4 olarak kaydedilmiştir; bu dönem pandemik durumla özdeşleşmiştir. 2022’de Türkiye için ret oranı %15,7, dünya için %17,9, 2023’te ise %16,1 olacak şekilde nasıl değiştiğine dair veriler mevcuttur. 2024’te başvuru sayısının artmasını umuyoruz.” diye konuştu.

 

İKİ NEDEN

Fidan, Şengen vizesinin değerlendirme süresinin uzamasının iki temel sebebinin olduğunu söyledi. Bu nedenlerden birinin personel yetersizliği, diğerinin ise “Batı ülkelerinde göçmen politikalarına yönelik gelişen tavırların ve seçim dönemlerinin iç siyasetteki büyük etkisi” olduğunu belirtti.

 

BRICS’TE SAKLADIĞIMIZ BİR ŞEY YOK

Milletvekillerinin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) üyeliği konusundaki sorularını yanıtlayan Fidan, bu konuda Türkiye’nin ilgisini ifade ettiğini ve BRICS ile işbirliğine açık olduklarını belirtti. Fidan, BRICS’in kurulmuş bir kabul mekanizması olmadığını, üyelerin kendi aralarında toplanarak birilerini davet ettiklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini, BRICS’te kendine yer bulabilmesi için ilgi ve işbirliği göstermesi gerektiğini ifade etti.

 

GAZPROM’A YAPTIRIM

Fidan, Türkiye’nin tüm finansal altyapısının Batı’ya, savunmasının ise NATO‘ya bağlı olduğunu belirtti. Bu bağlamda; “Kendi milli çıkarlarınızı korumak için yaptığınız bir işlemden dolayı yabancı bir ülkenin size yaptırım uygulaması doğru değil. Gazprom’a yaptırım gelmesi buna örnektir; zira Türkiye, gaz ithalatının %40’ını Gazprom’dan yapmaktadır.” dedi.

 

F-16 VE EUROFIGHTER SÜRECİ

ABD ile yapılan F-16 ve Avrupa ile Eurofighter süreçlerine dair bilgi veren Fidan, F-16’lar konusundaki en

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bakan Fidan’dan Vize ve BRICS Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin