Merkez Bankası’nın faiz artışı ve düzenlemelerinin bankaların kredi faizlerini artırmasıyla en düşük ihtiyaç kredisi faizinin yüzde 5’e ve en yüksek faizinin yüzde 7’ye yükseldiği görülüyor. Bu durum vatandaşlara yüksek maliyetler getirerek ‘borcu borçla kapatma’ dönemini sonlandırdı. En ucuz ihtiyaç kredisi faizi yüzde 4.94 olup, 10 bin TL’lik bir kredi için yıllık yüzde 113.26 maliyet sağlıyor ve ödeme tutarı 14 bin 696 TL’yi geçiyor. En yüksek faiz ise yüzde 6.99 ve bu durumda 10 bin TL’lik kredi için geri ödeme 16 bin 889 TL’ye çıkıyor. Yıllık maliyet oranı ise yüzde 187.58’e ulaşıyor.
Seçim öncesi döviz talebindeki artış ve enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Merkez Bankası, kredi kartı ve KKM faizlerini yükseltti. Kredi kartı aylık faizleri ekim ayında yüzde 3.66’ya çıkarılmış olup, şu anda yüzde 5’in üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. BDDK verilerine göre ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı borcu ise 1.3 trilyon liraya ulaşmış durumda.
Faiz artışıyla birlikte TL mevduat faizleri de yükselirken, üç ay vadeli TL mevduat faizleri yüzde 50 ile yüzde 56 arasında değişiyor. Döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduatlar’ın (KKM) dönüşünde ise faiz teklifleri yüzde 75’e kadar çıkabiliyor. Bazı bankalar, müşterilerine dövize dönüşü önlemek ve TL’ye dönüşü teşvik etmek amacıyla yüksek faizler sunuyor. 15 Mart itibarıyla KKM hacmi 2 trilyon 295 milyar liraya gerilerken, TL dönüşlü hesapların payı sıfırlandı.
Özetle, Merkez Bankası’nın faiz artırmasıyla birlikte bankalar kredi faizlerinde artışa gitti ve bu durum vatandaşların borçlanma maliyetlerini artırdı. Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesi ile geri ödeme tutarlarında artış yaşandı. Ayrıca, TL mevduat faizleri yükselirken, döviz dönüşlü hesaplarda agresif faiz teklifleri veriliyor. Bu durum, vatandaşların tasarruf ve yatırım tercihlerini değiştirmelerine neden olabilir.