Bartın’da, Karasu köyü Boğaz mevkisinde 60 yıl önce taş ocağı olarak açılan çukur, sonrasında çöp depolama alanı haline gelmiştir. Bartın genelindeki 8 belediye ve İl Özel İdaresi tarafından çöplerin bırakıldığı depolama alanı artık tamamen dolduğundan, çöpler Bartın Irmağı’nın yanından geçen yolun kenarına bırakılmaya başlanmıştır.
Çöplerin yolun 800 metrelik kısmını kaplamasıyla, bölge halkı çöplerin yağmur sularıyla ırmağa karışma riskine dikkat çekmiş ve durumu yetkililere bildirmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, ihbar üzerine alana gelerek inceleme başlatmış ve yol üzerinde biriken çöplerin temizlenmesi için iş makinesiyle çalışma yapmışlardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaparak durumu kamuoyuna duyurmuştur.
Bakanlık açıklamasında, “Bakanlığımız Bartın İl Müdürlüğü ekiplerimizce, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yola hafta sonu tonlarca çöp döküldüğü tespit edilmiştir. Konuyla ilgili inceleme başlatılarak, çöplerin sorumluları araştırılmakta ve çevreyi kirletenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır” ifadelerine yer verilmiştir.
Çevreye duyarlılık ve çöp yönetimi konularında daha fazla bilinçlenme gerekliliği, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için önem taşımaktadır. Bartın Irmağı kıyısında ve çevresinde yaşanan çöp sorunu, doğal yaşamı ve su kaynaklarını olumsuz etkileyebileceği için önemli bir çevre sorunudur. Halkın ve yetkililerin iş birliğiyle çöp yönetimi konusunda daha etkili adımlar atılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, Bartın’da çöp depolama alanının tamamen dolduğu ve çöplerin çevreye yayılması sorununun ortaya çıktığı bir durumla karşı karşıya kalınmıştır. Bu tür çevre sorunlarının çözümü için düzenli ve etkili çöp toplama ve geri dönüşüm politikalarının uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde, çevre kirliliği ve doğa tahribatı gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşılmaya devam edilecektir.