1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Başkan Erdoğan’dan Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile Ortak Basın Toplantısında Çarpıcı Açıklamalar: “İsrail’in saldırganlığına karşı tavrımız net”

Başkan Erdoğan’dan Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile Ortak Basın Toplantısında Çarpıcı Açıklamalar: “İsrail’in saldırganlığına karşı tavrımız net”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi ve İsrail’in Gazze’deki saldırılarına ve Lübnan’a kara harekatı başlatmasına tepki gösterdi. Erdoğan, tavrın hakka, hukuka aykırı olduğunu belirterek, uluslararası toplumun bu duruma karşı tavır alması gerektiğini söyledi. Ateşkes çağrısında bulunan Erdoğan, Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Finlandiya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Stubb’u Ankara’da misafir etmekten memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, ikili ticaret hacminin arttığını ve 5 milyar dolarlık hedeflerine kısa sürede ulaşacaklarına inandıklarını söyledi. NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanında da iş birliğini ele alan Erdoğan, terörle mücadelede Finlandiya ve İsveç ile daimi ortak mekanizmanın güçlendirdiğine vurgu yaptı.

Erdoğan, bilim, teknoloji, eğitim, kültür ve turizm gibi alanlarda ilişkilerin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirterek, Finlandiya’da yaşayan Türk vatandaşları ve Tatar toplumuyla ilişkilerin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin NATO içindeki rolüne vurgu yaparak, Avrupa Birliği üyelik sürecinde Finlandiya’nın desteğini artırmasını beklediklerini ifade etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ise Türkiye’nin bugünün dünyasında önemli bir rol oynadığını ve iki ülkenin NATO müttefikleri olarak güvenlik sağlayıcı ülkeler olduğunu belirtti. Türkiye ile çalışmaya hazır olduklarını belirten Stubb, ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek veren Stubb, barış sürecinin önemli olduğunu vurguladı.

Görüşmede Orta Doğu’daki çatışmalar da ele alındı ve İsrail’in haklarını savunurken uluslararası hukuka uyması gerektiği vurgulandı. Terörizmin kınandığına ve Lübnan’ın yanında olunduğuna değinen Stubb, Türkiye’nin çok kutuplu bir dünyada önemli bir köprü olduğunu belirtti. NATO üyeliği sürecinde sabırlı olunması gerektiğini ve arabuluculuk girişimlerinin önemli olduğunu ifade eden Stubb, Türkiye ve Finlandiya’nın iş birliğinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Sonuç olarak, Türkiye ve Finlandiya arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve iş birliğinin artması için atılan adımların önemine vurgu yapıldı. İki ülkenin NATO müttefiki olarak güvenlik sağlayıcısı olduğu ve terörizme karşı ortak mücadele verdikleri belirtildi. İsrail’in Gazze ve Lübnan’da yaptığı saldırılara karşı tavrın uluslararası hukuka uygun olması gerektiği vurgulandı. Türkiye ve Finlandiya’nın bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi için ortak çaba gösterdikleri ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Başkan Erdoğan’dan Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile Ortak Basın Toplantısında Çarpıcı Açıklamalar: “İsrail’in saldırganlığına karşı tavrımız net”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin